Много перфидно нашите политици успяват да заблудят общество и да

...
Много перфидно нашите политици успяват да заблудят общество и да
Коментари Харесай

Бивш член на ЦИК: Смесеното гласуване ще създаде хаос

Много перфидно нашите политици съумяват да заблудят общество и да изместят акцента от най-важните неща в Избирателния кодекс, приемайки смесената система за гласоподаване. Това сподели в предаването проф. Красимир Калинов, някогашен член на ЦИК. Според него в този момент ще се прочуем с най-скъпите избори в Европа.
Проф. Калинов разяснява,че машинното гласоподаване не може да докара до почтено гласоподаване. Нередности могат да дойдат и от комисиите, счита той: “Смесеното гласоподаване ще сътвори безпорядък. Комисиите ще би трябвало да попълнят веднъж резултатите от хартиеното гласоподаване, веднъж от бюлетините….Разбира се, машината записва резултата на електронен притежател, само че по какъв начин го записва и дали записва тъкмо това, което ви е дала като информация на самото листче, е доста странна информация. Точно там стават фалшификациите ”.
“При машинното гласоподаване са най-големите кавги. Тези, които настояват, че не може да се фалшифицира, са или демагози, или го настояват, тъй като са безспорни невежи ”, счита специалистът.
" Политиците не слушат какво споделят специалистите. Но наподобява е комфортно да преместваш акцента по този метод - дали да гласуваш с бюлетина или с машина ", добави той.
Проф. Калинов сподели още, че би трябвало да се вкара някаква форма на цивилен надзор, както в други страни, където всеки един жител може да съобщи присъединяване в преброяването, без да пречи.
Трябваше да се мисли по какъв метод броенето да се реализира по този начин, че да не зависи от секционните комисии, безапелационен е проф. Калинов.
Според него времето за ремонти в Изборния кодекс от дълго време е минало и ще би трябвало да остане в този тип, за с цел да се проведат обикновено изборите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР