Много пъти сме си казвали, че меандрите на река Арда

...
Много пъти сме си казвали, че меандрите на река Арда
Коментари Харесай

Меандрите на Арда

Много  пъти сме си казвали, че меандрите на река Арда са красиви, само че не може да са чак толкоз красиви, че да измине човек близо 300 км в едната посока (толкова са от София), с цел да ги види. Е, в този момент бихме минали и повече. Защото никой фотоапарат не може да запечата това, което можеш да видиш и почувстваш там, на ръба на скалата, с невероятната панорама в краката ти. Затова главно предписание при пътуването е огромна дума да не казваш и като цяло да не се мислиш за огромна работа.

 Меандър - Според енциклопедиите меандър е извивка на реката във формата на подкова. Меандрите на Арда са едни от най-извитите в България.

 Арда е може би е една от най-впечатляващите реки в България. Тя извира от връх Ардин в Родопите и се влива в Марица на гръцка територия, като по пътя си образува неповторими меандри (извивки на речното корито под формата на подкова). По пътя си реката изминава 250 километра, цялостни с вода три от най-големите язовири и се влива в Марица, с цел да приключи своя път на територията на Гърция. Най-впечатляващите и елементарно налични завои са тези на входа на язовир “Ивайловград ”. Маджарово е изоставено миньорско градче, което е ситуирано в долина. Смята се, че е кратер на от дълго време загаснал вулкан, през който Арда си е проправила път, образувайки красиви меандри. Пътят Маджарово-Бориславци, който криволичи около реката, е може би най-живописният в България, а Източните Родопи са единственото място у нас, където към момента гнездят белоглави лешояди.

 Не по-малко прелестни са и другите няколко меандъра. Повечето от тях се намират в региона на бент. „ Кърджали ”. Най-популярният от тях е прочут като „ Завоя “. За него са изписани доста публикации. В интернет ще откриете стотици  фотоси. И има за какво – мястото е в действителност спиращо дъха. Намира се на южния скат на бент. „ Кърджали ” по пътя сред селата Рибарци и Стар Читак. Там реките Боровица и Арда се събират в едно, образувайки живописна панорамна панорама. Имайте поради, че в тази част на Родопите популацията е оскъдно. Почти няма занаят. Хората се изхранват с развъждане на картофи и тютюн. Срещат се и дребни стада с овце. И може би това е повода тази хубост да оцелее толкоз десетилетия.

 Ако сте стигнали до тази част на Родопите, не пропускайте да видите и другите два меандъра на Арда, които се намират напълно близо. Първият от тях е в региона на с. Русалско. Мястото е удивително красиво. Отправна точка за него е упоменатото село Боровица. Пътят заобикаля язовира, като последователно се спуска до устието на Арда, където има мост. Това е най-ниската точка – отсам стартира изкачването по стеснен и не изключително добре поддържан асфалтов път към Русалско, само че изкачването си коства. Маршрутът минава през обезлюдени села и махали, носещи паметни имена. Едно от тях е с. Долна Сполука – извънредно картинно място, кацнало върху стръмни хълмове, на които пасат овце. Идилия!

 Съвсем наоколо се намира и с. Любино, където може да се види още един хубав меандър. Там реката вие около хълма, на чиито връх се е намирала средновековната цитадела Кривус. Части от крепостната стена, бойниците и входа на крепостта са непокътнати и до през днешния ден. При най-величествения и добре забележим от пътя завой на реката има малко уширение, където можете да спрете, и куп скали и камънаци, където можете да поседнете. А седнете ли – няма ставане. Нерядко в ниското, при реката можете да видите овчар със стадо крави или бивакуващи, или и двете по едно и също време. Можете да ги поздравите без доста изпитание, тъй като акустиката от скалата е чудесна. И сигурно ще получите в отговор по този начин другарски привет. Районът към меандрите е цялостен с забавни места. Посетете Ивайловград с античната Вила Армира и крепостта Лютица, вижте местността Кован кая, където в скалите е изсечено антично тракийско светилище във формата на пчелен кошер, и не пропускайте невероятната черква в село Долно Луково.

Инфо: www.otbivki.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР