Много пъти е усещал дискриминация като чужденецБил на една сцена

...
Много пъти е усещал дискриминация като чужденецБил на една сцена
Коментари Харесай

Световноизвестният цигулар Светлин Радославов – Svet пред „Труд”: В САЩ най-важни са парите, чувствата не се зачитат

Много пъти е усещал дискриминация като чужденец


Бил на една сцена с Кание Уест, Джейми Фокс, Джей Зи и Ъшър

 24-4  24-3  24-1  24-2
Световноизвестният цигулар Светлин Радославов, с псевдоним Svet, дойде в България, с цел да изнесе два концерта за родните си почитатели – един в столична попфолк дискотека през днешния ден (18.08) и един на морето в Слънчев бряг нощес.

Пред “Труд ” музикантът, който живее и се развива в Съединени американски щати, споделя за пътя си от София до сцената на едно от най-успешните излъчвания зад Океана – “Америка търси гений ”, както и за живота в чужбина, развиването на кариерата му, борбите в персонален проект и усещанията от холивудските звезди.

“За момче, родено в София, да стигна до най-голямата сцена за гении в света е голямо достижение. Винаги съм обожавал да съм на сцена. Когато бях на 3 години с баба ми пътувахме с трамвая в столицата и слязохме на паметника на Иван Вазов. Аз започнах да декламирам стихотворението “Аз съм българче ”, ватманът се загледа в мен, след него и пасажерите. Трамваят не потегли, до момента в който не свърших. Хората ръкопляскаха и ми се радваха. От тогава започнах да изсвирвам на цигулка и когато се преместихме в Америка, редом с гимназията, влязох и в музикалната академия на “Eastman ”. Изучавах класическа музика, само че започнах да се интересувам от разнообразни стилове като хип-хоп и латино, което беше ново за мен ”, изяснява Svet.

По думите му тогава е почнал да написа и рап песни и да продуцира бийтове. Един ден си споделил: “Защо да не смеся цигулката с моите хип-хоп песни ” и по този начин се явил на кастинга за “Америка търси гений ” в Ню Йорк.

“Много ме харесаха и ми предложиха място в шоуто. Проблемът беше, че бях последна година в университета и имах изпит тъкмо когато продуцентите желаеха да вземам участие онлайн. Трябваше да избера сред следването ми и сцената. Избрах да завърша университета и получих бакалавърската тапия по стопанска система и интернационален бизнес. Продължих и да изсвирвам с моята хип-хоп цигулка и да имам участия на все по-престижни места. След няколко години инцидентно пуснах едно мое клипче на продуцентите на “Америка търси гений ”, чиито контакти пазех и те незабавно ми се обадиха, като ми предложиха място в шоуто. Много съм горделив, че съм първият българин, който стигна толкоз високо равнище в представянето си! ”, споделя още Светлин.

На въпрос доколко предаването е трансформирало живота му той споделя: “Започнаха да ме канят на доста влиятелни участия с известни музиканти като Кание Уест, Джейми Фокс, Джей Зи, Ъшър и други. Обиколих Щатите на турне и свирих в 120 града. Поканиха ме и на много места в чужбина – Холандия, Ирландия, Дубай, Йордания, Хавай, Мексико… ”, добавя младият гений.

Като българин в чужбина цигуларят отбелязва, че животът у нас и в Съединени американски щати се разграничава фрапантно. “Америка е огромна страна с много благоприятни условия и дава късмет на всеки човек да се развива. Но всичко се прави за реклама и парите са най-важното нещо, а възприятията на хората не се зачитат. Много пъти съм усещал дискриминация към чужденците поради акцент или външен тип. Като човек, който гледа извън, мисля, че в България хората страдат повече от финансова позиция, само че сърцето им е доста по-силно. Дори да нямат доста, те си съблюдават традициите и постоянно са близки като един народ. България ме направи индивида, който съм през днешния ден и аз съм безпределно признателен за това ”, разяснява Светлин Радославов.

Той споделя, че се захванал с продуцирането на хип-хоп бийтове от дребен, защото фамилията му било оскъдно и в средата му били най-вече афро-американците. “Понякога с брат ми бяхме единствените бели деца в учебно заведение. Научих музиката, която те харесваха и ми стана обичана и на мен. Започнах доста интензивно да върша такава музика и цигулката в един миг стана натурална в песните ми ”, добавя Svet.

Българинът е работил с разнообразни гении и известни персони. “Свирил съм със Shaquille O’Neil. Той е най-готиният човек на света. Не единствено че той е един от най-великите баскетболни играчи, с докторска тапия и милионер, само че е доста земен и добър DJ ”, изяснява цигуларят.

Сред най-големите му борби в живота е тази с мозъчния израстък. “Моята най-голяма борба е с мозъчния израстък. Разболях се от “Медулобластома ” през 2016 година. Страдах от непрекъснато главоболие, отидох на доктор и ми сложиха тази страшна диагноза. Докторите откриха тумора в мозъка ми и незабавно ме оперираха. След това се лекувах с химиотерапия и бях много измършавял, само че в никакъв случай не изгубих моя български дух, който ме накара да си трансформира метода на живот и да не спирам да върша това, което обичам. Напротив! Когато облъчваха мозъка ми всяка заран с радиация, следобяд аз ходех да изсвирвам на заболели деца в разнообразни лечебни заведения, с цел да ги развеселявам и да им покажа, че може да си готин без коса, тъй като си в пъти по-силен от заболяването – доста желаех те да го схванат ”, споделя Svet.

За край той разяснява, че България постоянно е в сърцето ми и когато има опция, си пристигам. “Тази година съм тук за няколко участия. Вече бях в Слънчев бряг, а довечера съм в “The 1 Exclusive ” в София ”, прецизира Светлин Радославов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР