Много от услугите на Google, които се използват от потребители

...
Много от услугите на Google, които се използват от потребители
Коментари Харесай

Google следи потребителите си без значение дали искат

Много от услугите на Гугъл, които се употребяват от консуматори с Android и iOS наблюдават и пазят местоположението на потребителите. Това се случва даже и потребителят категорично да е изключил тази функционалност, твърди организация Associated Press (АР) в свое следствие.

Агенцията е употребила и помощ от специалисти по компютърни науки в университета в Принстън, които да ревизират и потвърдят откритията на публицистите. АР разяснява, че " като цяло Гугъл е правилна с настояването на позволение от потребителите да употребява данните за местоположението им ". Приложения като Гугъл Maps да вземем за пример постоянно припомнят на потребителя за това и желаят позволение.

Компанията дава на потребителите опция да " сложат на пауза " събирането на такива данни от настройките на профила си. Тя споделя, че когато потребителят направи това, данните за неговото местонахождение към този момент няма да се съхраняват. Според АР обаче се случва противоположното и някои от услугите на компанията не престават да пазят тази информация.

Това се случва както в Maps, по този начин и в спомагателни приложения като прогнозата за времето или пък търсене в Гугъл. Има случаи, когато при търсене на " шоколадови бисквити " търсачката пази местоположението на потребителя с акуратност до квадратен метър.

АР и учените от Принстън са пробвали държанието на тези услуги на няколко телефона с Android и даже на iPhone. Навсякъде резултатите са били едни и същи.

" Има голям брой разнообразни способи, по които Гугъл може да употребява местоположението, с цел да усъвършенства прекарването на потребителите, като това включва история на местоположенията, интензивност в приложенията и интернет, локализиращи услуги през самото устройство. Ние даваме ясно изложение на тези принадлежности и благоприятни условия за надзор, с цел да могат хората да ги изключват и изтриват тази история когато и да е ", разяснява представител на Гугъл.

Оказва се, че с цел да се спре изцяло събирането на данни за местонахождение, с изключение на историята на местоположенията, потребителят би трябвало да изключи и историята на интензивността в приложенията и интернет. Реакцията на Гугъл породи рецензии, че компанията не дава задоволително ясна информация и обърква потребителите с разделянето на тази информация в две обособени категории. Сенаторът Марк Уорнър от Вирджиния също подлага на критика компанията и софтуерните компании като цяло, че все по-често се " отклоняват от рационалните упования на техните консуматори ".

" Не ми пречи събирането на информация. Притеснява ме, че не е задоволително ясно разказано ", разяснява К. Шанкари, от Университета на Бъркли, която първа е забелязала казуса и е съобщила за него.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР