Много от проверките, които започнаха в болниците, са на база

Много от проверките, които започнаха в болниците, са на база ...

Зам.-здравният министър: Проверката в Пирогов ще продължи минимум седмица


Много от проверките, които започнаха в болниците, са на база постъпили сигнали. Реагираме веднага - изпращаме екипи и, според резултата от проверките, незабавно взимаме мерки, увери в студиото на д-р Александър Златанов - заместник-министър на здравеопазването в служебния кабинет.

Сигналите идват от журналисти, пациенти. Сигнали получава и Здравната каса, която прави проверки в критичните точки и при установяване на нарушения, проверките се задълбочават, обясни той.

"Така се случи и с тези две болници (Александровска болница и Национална хемоталогична болница - б.р.) - направи се една обширна проверка, която продължава все още и излизат още резултати", добави д-р Златанов.

На въпрос за проверките за фалшиви хоспитализации той каза, че в тези случаи Касата е ощетена с цената на клиничните пътеки.

"Лечебното заведение получава тези пари, без да е извършило дейности за тях... Постъпва се по най-различен начин - понякога пациентът дори не знае, че е постъпвал в болницата или отива амбулаторно, но му се пуска лист и се усвояват парите за клиничната пътека, а пациентът не го разбира или го разбира, когато всичко е приключило", обясни здравният заместник-министър.

По думите му, такива нарушения се извършват на различни нива и "е възможно най-висшето ръководство въобще да не знае".

"Но когато те минат определена бройка, това означава, че или е със знанието, или контролът не е достатъчен. Така че всеки конкретен случай се прецизира и се правят изводи", подчерта д-р Златанов.

Проверките са рутинни, но при нужда проверяващите увеличават обхвата. Така някъде те завършват за дни, а другите продължават седмица-две, вметна той.

"В случая с "Пирогов" е голям обемът и за да се провери, ще трябва минимум седмица", отбеляза д-р Златанов.

Какво още коментира заместник-министърът на здравеопазването в служебния кабинет вижте във видеото.

Източник: bnt.bg