Много от нас си водят най-различни списъци. Независимо дали става

...
Много от нас си водят най-различни списъци. Независимо дали става
Коментари Харесай

Да слезем от „хедонистичната бягаща пътека“!

Много от нас си водят най-различни описи. Независимо дали става въпрос парче хартия, за умствена инвентаризация или за някакво мобилно приложение, съвсем всички имаме някакви описи, било то със задания или с преживявани и достижения, които се надяваме да имаме преди времето ни в този свят да изтече.

Това е изцяло обикновено. Когато мислим за способи да подобрим нашия живот, първите ни хрумвания нормално са свързани с прибавяне на неща: „ Бих бил по-щастлив, в случай че кариерата ми се развиваше добре “ или „ Една отмора на Хаваите щеше да ми се отрази добре “.  Звучи ли ви познато? При този метод обаче има един проблем – проучвания демонстрират, че този наичн на мислене има противоположен резултат.

Проблемът със описите

Когато си поставяте някакви цели, вие си давате добър инструмент, който може да ви помогне да реализирате си и да внесете смисъл в живота си. Някой не споделя, че седенето на дивана, до момента в който триумфа самичък не ви откри, е ефикасен способ за реализиране на задоволство от живота. Редица прочувания обаче демонстрират, че когато човек реализира задачите си, той изпитва единствено моментно удовлетворение. След този къс прочувствен пик, недоволството още веднъж бързо се прокрадва в нашето всекидневие, карайки ни да задуваме за идващото достижение от нашия лист.

Психолозите назовават ​​това събитие „ хедонистична бягаща пътека ". Всички останали просто разбираме, че колкото и да сме фантазирали за великански тв приемник, блестяща отмора или дълго чакано покачване, сега, в който ги получим, ние започваме да мислим за още по-голям екран, идващото ходило в кариерата или още по-екзотично място за почивка.

Как човек може да слезе от тази бягаща пътека и да откри трайно задоволство? Това е тематиката на последната публикация на професорът в Харвардското бизнес учебно заведение и колумнист на The Atlantic Артър Брукс. Ако търсите удобен съвет за това по какъв начин да се освободите от непрекъснато възходящите упоритости, Брукс предлага да създадете един по-различен вид лист.

„ Всяка година, когато пристигна рождения ми ден, аз върша лист с всичките си стремежи – нещата, които се вписват в обичайните категории на Тома Аквински за пари, власт, наслаждение и чест. Опитвам се да бъда изцяло почтен. Не изреждам неща, които в действителност бих ненавиждал и в никакъв случай не бих употребил, като да вземем за пример яхта или ваканционна къща. По-скоро се отправям към моите недостатъци, множеството от които, въпреки и да ми е неловко да призная, са свързани с възхищението на другите от моята работа ", написа той.

След това Брукс отделя време, с цел да си показа по какъв начин би изглеждал животът му след пет години, в случай че е в действителност е бил благополучен и сполучлив. Как би изглеждал живота му, в случай че е следвал полезностите си и е постигнал психически мир. Брукс съпоставя листата с желанията си с визията си за прекрасен живот, преценявайки дали нещата, които желае да има, ще го приближат до тази мечтана действителност.

Целта на това упражнение не е да унищожите фантазиите си. Хората постоянно съжаляват, че не са пътували повече или че не са почнали бизнес, когато са имали опция. Добре осмислените цели са извънредно потребни. Идеята на Брукс е, че човек би трябвало да знае за какво мечтае за нещата, за които мечтае.

Ако даден продукт от листата ви дава отговор на най-дълбоките ви стремежи и полезности, то не би трябвало да се отказвате от него. Ако обаче неговата цел да е впечатли съседа или да утоли жаждата ви за възприятие за триумф и валидация, то той е ненужен.

Изваждане е по-полезно от прибавянето

Когато учените молят хората да вземат решение проблеми от какъвто и да е било вид, първата им реакция е да прибавят детайли към него. Те считат, че една нова функционалност, в допълнение предписание или друга съставна част могат да подобрят крайния резултат. Според последните прочувания обаче изваждането е по-полезно от прибавянето.

Според Брукс същото важи и за живота ни. Когато усещаме неодобрение или смут от метода, по който върви живота ни, ние незабавно търсим освен това – повече пари, повече власт, повече самопризнание. Тези неща нормално не оказват помощ с нашите скрупули. Брукс поучава вместо това да отделяте няколко минути, с цел да помислите дали нямате потребност от по-малко – по-малко стрес, по-малко натоварване и по-малко работа. „ Обърнатият лист “ може да ви приближи до благополучие, което не може да ви донесе даже най-ценния обект на вашето предпочитание.

.......................

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР