Много от нас са свикнали да започват деня си с

...
Много от нас са свикнали да започват деня си с
Коментари Харесай

Тайна съставка. Учените казаха кой продукт прави сутрешното кафе по-здравословно

Много от нас са привикнали да стартират деня си с чаша мощно ароматно кафе, а в този момент наподобява учените са намерили метод да засилят противовъзпалителните свойства на утринната чаша кафе – нужна е единствено една спомагателна съставна част.

В ново проучване откриватели от университета в Копенхаген са се фокусирали върху полифенолите, група органични съединения, открити в доста храни, за които е известно, че имат антиоксидантни резултати. По-ранни изследвания демонстрират, че полифенолите могат да понижат оксидативния стрес в човешкото тяло.

Докато учените знаят доста за свойствата на полифенолите, те към момента не знаят доста за това по какъв начин тези съединения взаимодействат с други молекули, намиращи се в храните.

В своето проучване учените се концентрираха върху проучването на това по какъв начин кафеената и хлорогенната киселини (двата съществени полифенола, открити в кафето) взаимодействат с цистеина (ключов протеин в млякото).

В първото изследване учените изследват по какъв начин тази композиция от полифеноли и протеини визира имунните кафези. След това откривателите изкуствено възпалиха имунните кафези и тестваха какъв брой ефикасна е тази композиция за попречване на инфектиране. Според водещия създател на проучването Мариан Нисен Лунд, резултатите са впечатляващи - обогатените с протеини полифеноли са два пъти по-ефективни за попречване на инфектиране в имунните кафези от елементарните полифеноли.

Сега откривателите допускат, че кафето с малко мляко може да има позитивен резултат върху човешкото тяло, а точно да потиска възпалението при хората, пише New атлас.

Във второто изследване учените се концентрираха върху разбирането дали има тази магическа връзка полифенол-протеин в кафето с мляко. В този опит Лунд и сътрудници откриха, че елементарното кафе с мляко в действителност генерира и тези нови свързани молекули.

Изследователите допускат, че тази връзка се среща освен в кафето с мляко, само че и в други артикули, като месо и зеленчуци или плодови млечни шейкове. Необходими са обаче спомагателни проучвания.

На този стадий Лунд и сътрудниците са изследвали връзката полифенол-протеин единствено в клетките, идващият стадий ще бъдат опити върху животни, а по-късно екипът се надява да продължи с опити върху хора. Успоредно с това екипът работи и за намиране на способи за увеличение на интензивността на полифенолите в човешкото тяло посредством прибавяне на протеини към тях.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР