Много от нас са склонни да поставят личностните черти в

...
Много от нас са склонни да поставят личностните черти в
Коментари Харесай

Психолози по природа

Много от нас са склонни да слагат личностните черти в две диаметрално противоположни  категории – положителни и неприятни. Честата тревога да вземем за пример се подрежда някъде сред неприятно и изтощаващо държание. Eкстровертността, въпреки това, се преглежда като личностна линия, която оказва помощ на хората да напредват в кариерата си и да се радват на живота. Има изследвания обаче, които демонстрират, че нещата не са толкоз елементарни. Почти всяка „ добра “ линия има дефекти, а съвсем всяка „ неприятна “ – изгоди.

Вземете за образец тревогата. Тя може да ви пречи да се чувствате щастливи и да предприемате даже добре осмислени опасности. Тя обаче ви защищава от рискови обстановки и оказва помощ за подобряването на вашата памет. Случаят е усъвършенстван и с интровертността. Да си спокоен в един гръмък свят е негатив, когато човек се пробва да изпъкне, като изследванията демонстрират, че хората, които приказват доста, автоматизирано се възприемат за водачи от другите. Скорошно проучване на Йейлски университет обаче открива, че интровертността носи със себе си и огромни изгоди.

Според прочуването интровертите не обичат да прекарват време с други хора, колкото екстровертите, само че те ги схващат по-добре. Тихите и срамежливите хора нормално имат доста по-точна визия за логиката на психиката и възприятията на другите, в сравнение с тези, които отделят повече време за социализация с тях.

Интровертите са „ психолози по природа “

Психолозите изразходват голямо количество сила за създаването и провеждането на проучвания, които да им оказват помощ да схванат по-добре тънкостите на човешкото държание. Оказва се, че те биха могли да си спестят доста време, единствено като попитат срамежливият студент, който следи от ъгъла на всяко празненство.

Първоначално екипът от Йейл е проучил метода, по който към хиляда доброволци дават отговор на въпроси по отношение на открити психически истини – въпроси като „ Кога хората работят по-здраво – когато са сами или когато са в група? “ или пък „ По-добре ли се чувствате, в случай че изкарате яда си на възглавница или плюшена играчка? “ (ако се чудите, отговорите на тези два въпроса са – „ когато са сами “ и „ не “). След това екипът е подложил доброволците на серия от проби, които да разкрият личностния им вид. Срамежливите и меланхолични участници в теста са се показали доста по-добре от радостните и разговорливи доброволци.

 Каква е повода за това?

„ Може би меланхоличните интроверти прекарват повече време, съзерцавайки човешката природа, в сравнение с екстровертите, които са прекомерно заети с контактите си с другите. Може би интровертите са по-добри в самоанализа, тъй като имат по-малка мотивация да бъдат пристрастни “, споделя психологът и съавтор на прочуването Антон Голуицър. „ Каквато и да е повода, това показва какъв брой подценена е силата на интровертите “, прибавя той.

Още едно неоценено преимущество на интровертите

Както отбелязва Голуицър, това изобретение е освен това от любопитен факт. Съществува цяла планина от доказателства, която демонстрира, че човешките същества са склонни да избират най -бъбривите и уверени измежду нас за свои водачи. Все повече проучвания, в това число това на Йейл, обаче демонстрират, че интровертите разполагат с редица потребни умения в областта на водачеството.

Други изследвания демонстрират, че интровертите нормално се оправят по-добре от екстровертите по време на рецесия. Според същото изследване те са по-проницателни що се отнася до разбирането на мотивацията и държанието на другите хора - основно умеене, от което се нуждае всеки водач.

Макар че това проучване не би трябвало да бъде одобрявано като някакво доказателство, че в случай че не сте изключително контактни по време на празненство може да пропуснете години на работа, от които се нуждаете, с цел да станете подготвен психолог, то би трябвало да има подтикващ резултат за самочувствието на хората, които се питат дали тяхната податливост да отделят повече време за наблюдаване, в сравнение с за говорене, ги прави по-малко подобаващи за управителен пост.

…………….

Джесика Стилман за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР