Много от лидерите на Елцинова, а после и на Путинова

...
Много от лидерите на Елцинова, а после и на Путинова
Коментари Харесай

Историята без грим - истината за Комсомола

Много от водачите на Елцинова, а след това и на Путинова Русия са някогашни комсомолски деятели. Тъкмо смесицата от комсомолски жар и горест по изгубената свръхдържава породи особената идеология на днешна Русия, установи Виктор Ерофеев в коментар за Дойче веле

Дейността на Комсомола, чиято 100-годишнина с деликатност означават комунистите в Русия, в една демократична страна щеше да бъде избрана като агитация на обществена ненавист. Да, комсомолците енергично мразеха капиталистите, помешчиците и белогвардейците. Но Комсомолът в действителност беше дъщерна организация и не отговаряше в цялостна степен за своите хрумвания.

През цялото си битие от 1918 до 1991 година Комунистическият съюз на младежта, кратко Комсомол, се свеждаше в политическо отношение до функционалността на " правилен асистент на партията ". Единствено в самото начало на 1920-те години комсомолците можеха да си разрешат да провеждат независими полемики за свободата на половата обич и да се интересуват от фройдизма - Сталин обаче постави завършек на всички полемики. Впрочем, комсомолската възраст така или другояче беше обвързвана с половото съзряване.

Как се създаваше руският човек?

Съветският човек се създаваше на конвейер. Той възникваше първо като октомврийче, след това се превръщаше в пионер с алена връзка, а по-късно, на 14 години, в онази преходна възраст, ставаше към този момент комсомолец. Спомням си по какъв начин в моя клас девойките, признати в Комсомола и свалили към този момент пионерските връзки, внезапно се превръщаха в девойки със закръглени форми.

Тук е мястото да се напомни, че Комсомолът беше младежка организация, измежду чиито милиони членове партията интензивно разпалваше сантименталния възторг на строители на светлото бъдеще. Този доверчив възторг в доста случаи стигаше до фанатизъм и бе залегнал в основата на подчинението и ловката употреба на младежите на строителните обекти на комунизма през първите петилетки. По-сетнешната носталгия по комсомолските години беше обвързвана основно със самата младост на комсомолците, които автоматизирано напускаха организацията, навършвайки 27 години.

" Хитлерюгенд " в Германия беше построен върху расистка основа, до момента в който руският Комсомол беше класова организация, която изключително в по-ранните години наблягаше своя работническо-селски генезис. И непознатите класови детайли, които нямаха опция да влязат в Комсомола, автоматизирано бяха лишени от опцията за обществено израстване. По това време цялата страна знаеше наизуст апела на Ленин към комсомолците " да се учат, да се учат, и отново да се учат ", само че в действителност ставаше дума за образование по комунизъм, за един всеобщ конформизъм, който настойчиво проповядваше и основният вестник на организацията " Комсомолска истина ".

В историята на Съветския Съюз Комсомолът се популяризира на първо място със своите подвизи през войната и по-късно при усвояването на целините. Но в качеството си на една чисто руска организация той по-скоро подпомагаше цялостното налагане на еднопартийната система и по този начин се грижеше за процъфтяването на страната. С някаква мрачна поредност всички ръководители на Комсомола от 1920-те и 1930-те години станаха жертва на репресии или бяха разстреляни. По-нататък връзката сред Комсомола и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) беше заздравена от такива апаратчици като Александър Шепилов и Владимир Семичастни, които съумяха да оглавят първо Комсомола, а след това и Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Моето приемане в Комсомола първоначално 1960-те години беше обвързвано с една неистина. Тогава се увличах по романите на Ремарк и изключително харесвах " Трима приятели ", само че когато на изпита за приемане в Комсомола в учебно заведение ме попитаха за обичаната ми книга, аз отговорих: " Млада армия " от Фадеев. Беше ми гадно, че излъгах, само че до момента в който крачех по московските улици, аз все току разлиствах новичката си членска брошура и изпитвах горделивост, че към този момент съм възрастен. В един миг даже станах комсомолски секретар на нашия клас, само че на комсомолските събрания вместо политинформация въртях плочи на Битълс и френски шансони. Бързо ме лишиха от комсомолската служба, а поради демократичните ми възгледи шефът ме назова " фашист ". С това моята комсомолска кариера завърши един път вечно.

Инструмент за обогатяване

През последните години на руската власт комсомолските началници на разнообразни нива - от секретарите на районни комитети до функционерите на Централен комитет на ВЛКСМ - трансфораха активността си в инструмент за обогатяване и се отдадоха на един напълно не комсомолски хедонизъм. Два месеца преди разпадането на Съветския Съюз Комсомолът беше разхлабен на своя ексклузивен 22 конгрес под звуците на песента " Не се деля с Комсомола " - даже в мига на политическата си гибел тази организация се държа изцяло неуместно. Впрочем, в постсъветските времена точно от редиците на комсомолските дейци произлязоха доста от ръководителите на Елцинова, а след това и на Путинова Русия. И таман смесицата от комсомолски жар и горест по изгубената свръхдържава породи особената хибридна идеология на днешна Русия. Казано в резюме: Комсомолът умря, само че все пак е жив. /Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР