Много от хотелиерите са получили плащания по програмата за помощ,

...
Много от хотелиерите са получили плащания по програмата за помощ,
Коментари Харесай

Министерство на туризма обеща да няма ощетени хотелиери

Много от хотелиерите са получили заплащания по програмата за помощ, която завърши на 31 май. Вчера на съвещанието си Министерският съвет одобри решение, с което ще могат да бъдат разплатени и средствата за месец юни. Това е първият месец от в този момент настоящата стратегия във фаза 2. Сега сме в интервал, в който започваме да разплащаме 7,4 млн. за настанените украински бежанци в интервала от 1 юни до 30 юни ", отговори зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на въпрос " какво ще се случи с настанените към 26 000 души след този интервал? ".

Тя твърди, че няма да има ощетени хотелиери и че всеки един случай, в който те пишат, че са очаквали разнообразни суми от тези, които са получили, се ревизира съответно. По думите ѝ объркването се получава, защото те водят своята сметка по това какъв брой украински бежанци са настанили, само че не всичко, което следва да бъде оказано в заявките, е вярно отразено.

" След признатото решение на Министерския съвет от през вчерашния ден тази стратегия, която трябваше да завърши на 31 август, се удължава с 1 месец, т.е. в този момент настоящата стратегия ще завърши на 30 септември. Дотогава настанените украински бежанци, хотелиерите, които им оказват гостолюбие, и стопаните на държавните и общинските бази могат да бъдат спокойни и да обгрижват своите посетители ", разяснява Георгиева.

От Министерството на туризма плануват акция с опцията ваучерите за храна да станат ваучери за туристически услуги. Гостът изясни, че това е мощна мярка за поддръжка на туристическия бизнес. Всеки един снабдител на туристическа услуга, който е търговец, регистриран на територията на България и регистриран по закона за Данък добавена стойност, може да подписа контракт с оператор и ваучерите за храна да бъдат употребявани и за туристически услуги. Според нея това ще бъде метод за стимулирането на вътрешния туризъм.

На въпроса какъв летен сезон отчитаме тази година, Георгиева отговори, че се чуват най-различни отзиви.

" Сезонът е относително добър, тъй като се стремим да реализираме равнищата на предпандемичната 2019 година За месец юни и месец юли сме посрещнали към 1 млн. и 700 хиляди туристи. Малко повече от половината са български туристи. Сериозният отлив в действителност е от украинските и съветските туристи. От всички останали значими за нас пазари имаме растеж. Това, което ни кара да бъдем по-предпазливи в оптимистичните прогнози, е въздействието на новата Ковид вълна, продължаващите военни дейности в Украйна, само че имаме такива упования ", сподели още зам.-министърът на туризма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР