Много от хората просто подминават съдържанието, но има и такива,

...
Много от хората просто подминават съдържанието, но има и такива,
Коментари Харесай

От невинните детски видеа до педофилията има няколко клика

Много от хората просто подминават наличието, само че има и такива, които ще потърсят детето от клипа, ще изискат да пишат с него, да го заприказват

Родителите имат от какво да се безпокоят, когато децата им разгласяват видео в обществените мрежи (снимка: CCO Public Domain)

YouTube няма да деактивира логаритъма си за рекомендации на видеоклипове с присъединяване на деца, макар че те улесняват педофилите в интернет, схванаха мнозина родители тези дни. Видно е, че решенията на огромния видео-канал са сложни и „ танцуват ” върху острието, което дели бизнес-интересите от етиката, написа Ню Йорк Таймс.

Кристина Ц. не подозира нищо, когато 10-годишната й щерка и приятелката й качват в YouTube видеоклип, в който се вижда по какъв начин двете цамбуркат в басейн в двора на дома. „ Видеото е почтено, не е огромна работа ”, споделя си Кристина.

Няколко дни по-късно щерка й споделя вълнуващите вести: видеото има хиляди визити. Не след дълго то към този момент е гледано 400 000 пъти – зашеметяваща численост за видео на дете в бански костюм и приятелката й. „ Гледах видеото още веднъж и се уплаших от броя на визитите ”, споделя Кристина, представена в обява на Ню Йорк Таймс.

И паниката й не е без съображение. Автоматизираната система за рекомендации на YouTube – която ръководи множеството от милиардите гледания на видео в платформата – е почнала да демонстрира видеоклипа на консуматори, които са гледали други видеоклипове на деца – водени от нездравословен интерес. Тези хора са търсили еротично наличие с присъединяване на деца, които са отчасти облечени.

Мъгляв логаритъм на рекомендации

YouTube предлага на всеки клиент видеоклипове от целия си списък, като нерядко гледането на деца в басейн в двора на къща е просто едно от множеството безобидни домашни видеа на радостни и нищо неподозиращи фамилии, споделят откриватели. В доста случаи обаче логаритъмът на видеоканала насочва към сходни видеоклипове консуматори, които преди този момент са гледали друго: полово наличие. Резултатът е, че – съгласно специалистите – по този начин се сексуализират децата.

„ Алгоритъмът на YouTube свързва тези записи ”, споделя Джонас Кайзер, един от трима откриватели от Центъра за Интернет и общество „ Харкърд Клейн ”, който се е натъкнал на видеоклиповете, до момента в който изследва въздействието на YouTube в Бразилия. „ Това е ужасно нещо ”.

Видеото на дъщерята на Кристина е промотирано от системите на YouTube месеци откакто компанията е била предизвестена, че има проблем в тази ситуация. През февруари обаче към този момент има доказателства, че злонамерени субекти са употребявали секцията с мнения, с цел да насочват и други педофили към въпросното наличие.

През февруари YouTube опредли казуса като доста обезпокоителен и деактивира мненията на доста видеоклипове с присъединяване на деца. Ала системата за рекомендации, която остава настояща, продължава да събира десетки такива видеоклипове и да ги предлага на голямата публика. И не е доста ясно тъкмо по какъв начин избира да ги стартира.

Прогресия в предложенията

Потребителите, в това число и тези с нездрави ползи, не би трябвало да търсят видеоклипове на деца, с цел да ги гледат. Платформата сама им ги предлага.

Последователността е лесна: консуматор, който гледа еротични видеоклипове, получава рекомендация за видеа с присъединяване на дами, които стават видимо по-млади във всеки идващ клип, а по-късно и дами, които предизвикателно се показват в детски облекла. В последна сметка някои консуматори могат да получат оферти за видеоклипове на девойки на възраст сред 5 и 6 години, които носят бански костюми.

Нещо повече – в структурата на предложенията има детайл на усилване на екстремността. Например, в случай че някой гледа видеа на тематика колела, предложенията ще стартират с елементарни записи на каране на колело и последователно ще стигнат до предложения за рискови вело-каскади.

Сам по себе си всеки видеоклип може да бъде изцяло почтен, може да е дребен домакински филм, сниман от дете. Но, групирани по описания метод, те получават нов смисъл. „ Наистина се опасявам от това ” – споделя Кристина.

Опит за ограничение

В отговор на редица запитвания по казуса YouTube взема решение да отстрани някои видеа с сходно наличие, само че остават доста други – в това число такива, качвани от подправени сметки.

Самата система за рекомендации също бива изменена, въпреки че YouTube твърди, че това евентуално е резултат от рутинни промени в логаритмите, а не от умишлена смяна на политиката.

Дженифър О’Конър, продуктов шеф на YouTube по доверието и сигурността, споделя, че компанията е решена да спре употребата на деца в своята платформа и работи без спиране за възстановяване на правоприлагането. „ Защитата на децата е преди всичко в нашия лист ”, споделя тя.

Бизнес-интереси

Въпреки това няма никаква гаранция, че системата за рекомендации няма да стартира още веднъж видеоклипове с деца пред очите на педофилите. Компанията декларира, че точно рекомендациите са най-големият фактор за генериране на трафик във видео-канала. Те са генератор на 70% от трафика на уеб страницата.

Нещо повече: премахването на дадени детайли от наличието може да навреди на „ основателите ” на записи. Това е цяла екосистема от „ сътрудници ”, които целеустремено се занимават със снимане на домашни клипове и публикуването им, тъй като от това изкарват пари.

Компанията споделя единствено, че ще ограничи рекомендациите във връзка с видеоклипове, които – съгласно компанията – слагат деца в риск.

Прогресията потвърдена

Кайзер и екипът му – с присъединяване на сътрудниците Язодара Кордова и Адриан Раухфлейш – опитват с YouTube рекомендации. Сървърът им отваря видеоклипове, след което следват най-хубавите рекомендации на YouTube за това какво да се гледа. Изпълнението на този опит хиляди пъти разрешава на учените да основат нещо като карта на метода, по който платформата насочва своите консуматори.

Следвайки рекомендациите за гледане на клипове със полово наличие, учените виждат, че в доста случаи видеоклиповете стават все по-странни или по-екстремни, поставяйки по-голям акцент върху младостта. Видеоклипове на дами, обсъждащи секс, да вземем за пример, от време на време водят до видеоклипове на дами в долни дрехи или кърмещи, където девойките от време на време загатват своята възраст: 19, 18, даже 16 години.

Някои дами одобряват дарения от „ чичковци ” или приканват да се гледат техни „ персонални ” видеоклипове, където са напълно голи. След няколко клика някои от тях се преструват на деца, позирайки в детско облекло. Оттам насетне елементарно се стига до клипове с същински деца, да вземем за пример по бански.

Язодара Кордова, която учи разпространяването на онлайн порнография, споделя, че е наясно какво става. Всеки обособен видеоклип може да е напълно почтен – може би качен от родители, които желаят да споделят филми от фамилията си. Но логаритъмът на YouTube, частично посредством образованието на потребителите, които търсят еротично наличие, скоро „ надушва ” видеоклиповете и ги третира като дестинация за хората със напълно друг тип интерес.

Нормализиране

Механизмът увлича елементарно и незабелязано. „ Това е необикновено мощно средство и хората просто потъват ”, споделя Стивън Блументал, психолог от Лондон, който се занимава с хора с девиантни полови ползи и държание. Прогресията, с която се стига от еротично наличие с възрастни до детските записи, размива границата на неправилното. Постепенно се изличава границата на непоносимостта към педофилията, споделя психологът.

„ Това е развой на нормализиране ”, изяснява и Маркус Роджърс, психолог от Пърдю, който изследва детската порнография.

Много от хората, достигнали до сходно наличие, просто го подминават. Но има и такива, които ще потърсят детето от клипа, ще изискат да пишат с него, да го заприказват, споделя Роджърс. Такива хора подканват децата да театралничат, да се снимат, да вършат все по-сексуализирани фотоси – и да ги записват и разгласяват.

Родителите имат от какво да се безпокоят. Засега Кристина е забранила на щерка си да разгласява видео в платформата за видео. Но дали това е задоволително?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР