Много от експертите, с които е говорил бившият служебен министър

...
Много от експертите, с които е говорил бившият служебен министър
Коментари Харесай

Пеканов: Много експерти са против изграждането на завода за батерии

Много от специалистите, с които е приказвал някогашният длъжностен министър по разходването на европейските средства Атанас Пеканов, били на мнение, че построяването на цех за акумулатори с парите от Плана за възобновяване и резистентност е нерентабилно и че такава концепция няма по какъв начин да бъде най-приоритетната.

Това съобщи през днешния ден пред бТВ персонално Пеканов, във втората си такава изява за няколко дни във връзка с мегапроекта на актуалното държавно управление.

Припомняме, че заводът за акумулатори ще глътне цели 10% от всички средства по проекта и ще ни коства най-малко 1,6 милиарда лева Макар държавното управление да пази гневно концепцията, съвсем не се намира експерт, който да не твърди, че тя е стопански преференциална и енергийно смислена. Преди няколко дни Пеканов написа пост във Facebook, в който изясни, че концепцията му е била представяна " по голям брой разнообразни канали и способи и имаше интензивни опити този план да бъде включен в Плана на България още през юни на предходната година. " Днес Пеканов удостовери, че сегашната концепция е пристигнала непосредствено от Министерство на финансите, ръководено от Асен Василев.

" За страдание, съществени причини в негова изгода по този начин и не бяха показани, по тази причина нямаше по какъв начин с чиста съвест той да бъде включен в предходната версия. С екипа ми говорихме с голям брой специалисти, както български, по този начин и професори от университети в Щатите и Европа, дискутирах и с водещи европейски специалисти от неправителствения бранш в областта на енергетиката. В своя метод постоянно съм се опитвал да държа високо ниво на университетските и механически причини и взимане на решения на база на тях. Силно преобладаващите отзиви за този план бяха, че той е високорисков и не изключително логичен от икономическа, както и от софтуерна позиция ", написа някогашният мининистър, като през днешния ден потвръди тезата си.

Припомняме, че неговата концепция бе за създаване на паро-газова централа в Маришкия басейн, само че в сегашната обстановка с Русия и Украйна и опитите на Европа да избяга от съветския газ, тя е просто неосъществима. Пеканов обаче продължава да твърди, че концепцията му към този момент е била призната от Европейска комисия.

Припомняме, че председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен идва на следващия ден в България, с цел да разгласи, че проектът ни е утвърден. Това значи, че публично в разноските влиза и заводът за акумулатори.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР