Много от домакинствата в ромския квартал „Раковица” в Берковица ползват

...
Много от домакинствата в ромския квартал „Раковица” в Берковица ползват
Коментари Харесай

Масово домакинствата в берковския квартал Раковица не плащат вода

Много от семействата в ромския квартал „ Раковица” в Берковица употребяват вода, само че не я заплащат, стана ясно по време на среща на регионалния шеф на Монтана Ванина Вецина и шефа на ВиК-Берковица инж. Даниела Захариева.
"Водното сдружение на града под Ком е в неприятно положение ", сподели инж. Захариева.
От години то е в неспособност да изплаща в точния момент отговорностите си за доставка на вода към ВиК-Монтана. Само за 2021 година загубата е 93 000 лв.. Задълженията се погасяват със споразумителни протоколи и с субсидии от общинската хазна на Берковица. Недоборите са в огромен размер, а съществена причина за това е нерегламентираното прилагане на вода в квартал „ Раковица “.
По данни на портала за електронни услуги на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, към 80% от водоснабдените парцели там са частна общинска благосъстоятелност. Настанилите се нямат никакви документи за благосъстоятелност, отстъпено право на градеж или право на прилагане и не могат да бъдат и регистрирани като консуматори на ВиК услуги, като затова не заплащат такси.
Според неофициална информация на инж. Захариева водоснабдените парцели в квартала са над 700, като в това време противозаконното строителство се разраства, а дружно с него и потреблението. С публична информация за водоснабдените парцели, както и за броя на жителите, сдружението не разполага. Месечно за потребностите на квартала от ВиК-Монтана се доставят сред 60 000 - 65 000 кубика вода, които на процедура не се заплащат.
За неприятното финансово положение на сдружението способства и поддържаната изкуствено ниска продажна цена на водата. В момента потребителите в Берковица заплащат последна цена за кубик вода в размер на 1.27 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР