Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса

...
Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: Нов вариант на Омикрон във Франция и Италия, може да дойде у нас по празниците

Много тревожно за нас е това, което става с ковид във Франция и Италия, където един нов подвариант се появи и " потегли " нагоре доста прогресивно. Това е един нов подвариант на Омикрон и от него се покачва броят на смъртните случаи, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. Така той отговори на въпрос дали пандемията от КОВИД-19 отшумява и завършва, или е противоположното, откакто в Китай има нарастване на случаите на инфектираните.

Според проф. Огнян Кунчев този нов подвариант на Омикрон към момента го няма в Германия и в Австрия, само че ще се появи след коледните празници, когато се съберат доста хора на едно място и в случай че не се съблюдават рестриктивните мерки.

" Новият подвариант е малко по-заразен от предходните, само че няма огромна смъртност или тя е такава, каквато е при елементарния Омикрон. Този нов вид минава релативно леко при инфектираните, само че има доста случаи на леко прекаран КОВИД-19 и след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Това е при пациенти с леко изкаран КОВИД-19, само че той се оказва доста подъл и след него се отключват болести, които даден човек дори не ги е имал. Много е рисково, когато се получават тромби или съсиреци на кръвоносната система ", изясни проф. Кунчев.

Хората, които имат съпътстващи болести, би трябвало да вземат ограничения и да носят защитни маски

На въпрос дали идните коледни и новогодишни празници, многото връщащи се хора у нас от чужбина и неналичието на ограничения няма да доведат до увеличение на случаите на КОВИД-19, проф. Кунчев, сподели, че в случай че се види броят на смъртните случаи, ще стане ясно, че от юни - единствено за три месеца, у нас са умряли 500 души от КОВИД-19. Това беше през юни, юли и август, когато имаше летен " взрив " на ковид, добави математикът.

Според него в този момент не е добре, че изцяло са отстранени ограниченията, а предстоят празници като Коледа и Нова година. " Трябва да се обръща внимание на хората, които имат съпътстващи болести, като е добре най-малко те да вземат ограничения и да вървят с защитни маски. Това обаче би трябвало да са маски с добра отбрана и да се носят в по-малки пространства, да вземем за пример магазинчета и в градския превоз. Добре е да се заобикалят и заведенията, в които има доста гости ", предложи проф. Огнян Кунчев.

На въпрос може ли въобще да се приказва за край на пандемията от КОВИД-19, откакто се появяват все нови подварианти, математикът съобщи, че не може да се каже, че има подобен край. " И по най-строга формулировка, не може да се каже това, тъй като всеки ден умират по няколко души ", сподели ученият.

На въпрос дали има възможност този нов подвариант на Омикрон, който се е появил, тъкмо по празниците да се популяризира и у нас, проф. Кунчев отговори, че " тъкмо към празниците ще пристигна и ще се ускори след Нова година ".

Новият подвариант на Омикрон се чака да пристигна у нас от страните, в които доста българи работят и учат

" Този подвариант на Омикрон следва да пристигна у нас извън - през Франция и Италия, като пътищата му минават нормално през Германия и Австрия. В България, ние, имаме най-вече връзки с Германия и Австрия, и с Англия. В тези страни има доста българи, които работят и учат в университети, и следва да се завърнат у нас за празниците за Коледа и Нова година ", сподели проф. Кунчев

Попитан на какво се дължи този " взрив " на инфектираните с КОВИД-19 през последните седмици в Китай, който беше съпроводен и с митинги против ограничаващите ограничения, проф. Огнян Кунчев означи, че там има релативно положителни ограничения и хората вървят с маски, където би трябвало.

" Но в Китай, в даден регион, когато случаите станат няколко - два-три-четири, незабавно съответният район се затваря и управляващите желаят да локализират " пожара " още в самото начало. Това е така наречен политика за нулев КОВИД, която се ползва в Китай ", разяснява проф. Кунчев и добави, че тези ограничения са провокирали митингите в страната.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР