Много неща трябва да бъдат преподавани. Може би най-важното и

...
Много неща трябва да бъдат преподавани. Може би най-важното и
Коментари Харесай

Фиоренца Чедолинс: Най-трудното нещо в операта е да разкажем истината

Много неща би трябвало да бъдат преподавани. Може би най-важното и най-трудното нещо в операта е да разкажем истината. Историите в операта са извънредно увлекателни, доста вълнуващи и красиви, само че когато ние представяме на сцената огромни облици, би трябвало да дадем всичко от себе си. Това изисква една мощ и дарба да даваш, не всички го схващат и не всички имат смелостта да дават, тъй като това е извънредно изморителни и за гласа, и за тялото, тъй като би трябвало да дадеш всичко от себе си.

Това сподели международно известното италианско сопрано Фиоренца Чедолинс в отговор на въпрос на БГНЕС кое е най-ценното, на което се стреми да научи младите оперни реализатори.

Чедолинс е учител по пеене – има лична школа в Италия, също по този начин преподава и в университета в Барселона. През 2020 година провежда и интернационален конкурс с интернационално жури, който има необикновен триумф и през септември 2022 г надвишава 3 милиона гледания във „ Facebook “. През 2022 година първата премия завоюва арменска 23-годишна оперна певица, за която до тогава никой не е чувал – Джулиана Григориян. „ Надявам се, че ще успее да пристигна в София “, уточни Чедолинс.

Оперната певица означи, че в този момент съществува уеб светът и интернет оказва помощ извънредно доста, в случай че се употребява вярно, тъй като могат да се гледат доста спектакли, да се получат доста контакти, тъй че може да бъде и нещо доста положително и потребно за набиране на известност на оперните реализатори, които са при започване на своята кариера. „ Чрез интернет може да се доближи до доста необятен кръг нова аудитория. Възможностите през днешния ден ги има и са доста, несъмнено, мъчно е да се изплува “, счита тя и е безапелационна, че с цел да се случи това, би трябвало да си извънреден и с огромен гений, а с това интернет не може да помогне.

„ Готови сме за четвъртото издание на състезанието и се надяваме млади, извънредно положителни, изключително българи, ще се запишат, тъй като имат опцията да си създадат дебюта и в Софийската опера, и в доста други опери, които са значими “, сподели още Чедолинс и добави, че записванията към този момент са отворени и ще продължат до 18 февруари 2023 година На 19 юли ще бъде галавечерта на спечелилите, на която ще участват маестро Беатриче Венеци, а посетител ще бъде доста прочут италиански тенор, който ще получи премия за цялостна кариера, само че името му ще остане изненада.

Форенца Чедолинс е в България във връзка обичайните новогодишни концерти на Софийската опера и ще посрещне Нова година в столицата.

Кариерата ѝ започва, когато е едвам 20-годишна и в началото пее мецосопран. „ С проучване на техниката се научих да превивам гласа си като трагично лирично оперно сопрано, само че от самото начало поддържах гласа си по този начин, че да може да пее и като мецосопрано “, изясни тя и добави, че е учила доста, с цел да мога да пее всички най известни функции от италианския сопран.

Чедолинс акцентира, че някои функции ѝ остават в сърцето, като да вземем за пример „ Мадам Бътърфлай “.

А първата ѝ среща с български оперни артисти е била изключителна и доста вълнуваща. Едва 24-годишна, още част от хор, тя пее дружно с Гена Димитрова. „ Отидох на подготовките и беше извънредно да чуя нейния глас. Това бе първата среща с един популярен български глас “, описа тя.

Чедолинс изясни, че няма музика, която да не ѝ харесва на извършва – пяла е от ренесансова до модерна музика, в това число и оперети. „ Искам да извършвам всичката хубава музика “, съобщи още тя и добави, че в българската аудитория я впечатлява това, че доста обича да слуша и да гледа. „ Впечатлява ме смелостта на маестро Карталов “, заяви оперната певица.

Чедолинс разгласи, че желае да продължи взаимната си работа със Софийската опера. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР