"Много неща се случиха за тези 30 години на прехода,

...
"Много неща се случиха за тези 30 години на прехода,
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Днес не ни достига демокрация

"Много неща се случиха за тези 30 години на прехода, само че доста неща не станаха по този начин, както си мислехме. Днес е към момента доста прочувствено и доста рано да създадем равносметка. Това са едни години, наситени с доста атмосфера, с очакване, с вяра, напрегнато. За тези 30 години България се промени доста. Движението ни е в вярната посока ". Такава равносметка направи пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Не би трябвало да гледаме единствено обратно, не би трябвало да виждаме единствено затворените страници, а да отваряме нови, съобщи Йотова.

С една рационална политика можем да мотивираме тези 2 млн. българи, които са зад граница, да се върнат. Факт е, че за 30 години не стигнахме тези стопански и обществени стандарти, които сънародниците ни намират навън… Има какво да поработим за облика на страната ни зад граница. Има какво да създадем, с цел да бъде устойчиво законодателството ни, с цел да не се сменят законите един път или два пъти годишно, уточни вицепрезидентът.

Румен Радев: Демокрацията ни буди повече паника, в сравнение с утешение

По думите ѝ през днешния ден не ни доближава народна власт: "Демокрацията значи на първо място качество на живот, значи независимост, премахване на неравенства. Това е огромният диалог за България - какво да се прави през идващите 30 години… Трябва да сме будни. Демокрацията не е дадена един път вечно. Тя е нещо, което би трябвало да браним и пазим, тъй като е извънредно чуплива. Голямата ни неточност за тези 30 години е, че не казахме кои са нашите съществени три-четири-пет целта и да заложим всичко на тях – от образованието до бюджетните, европейските запаси, както направиха Чехия, Словакия, Унгария “.

Вчера вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че ще желае промени в Закона за българското поданство, с цел да се облекчи режимът за влизане на служащи от трети страни.

Марияна Николова: Скоро ще бъдат обявени ограничения за по-леко приемане на български паспорт за наши сънародници

По тази тематика Илияна Йотова сподели: "Не знам за какво тя е навързала два казуса. Темата за смяната на Закона за поданството е на повече от година и половина. Все още няма дефинитивни текстове за смяна в закона. Становището на президентската администрация е, че наложителен аршин за приемане на българско поданство по генезис би трябвало да е познанието по български език… Най-различни хора аплайват за българско поданство ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР