Много неща се промениха, стигнахме далече, но можем да отидем

...
Много неща се промениха, стигнахме далече, но можем да отидем
Коментари Харесай

Ципрас съветва България да намери компромис за РС Македония

Много неща се трансформираха, стигнахме надалеч, само че можем да отидем още напред . Това разяснява за двете прилежащи страни предходният министър председател на Гърция и водач на СИРИЗА Алексис Ципрас в изявление на македонската организация МИА.

Днес се навършват три години след сключване на Преспанския контракт , с който се постави завършек на разногласието за името на районен съд Македония и две седмици преди присъединяване в първия Преспански конгрес за разговор на 1 и 2 юли 2021 година в Отешево и Охрид за повишение на сигурността, районното съдействие и добросъседските връзки.

Припомняме, министър председателят на районен съд Македония Зоран в София през днешния ден. Заев към този момент беседва. Предстоят диалози със служебния министър председател Стефан Янев и с президента Румен Радев. Ден преди визитата в българската столица Заев изясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени и еднаквост.
 Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език
Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език

Българския политически хайлайф да има единна позиция към Македония, упорства историкът

Колкото и да е тежко, другарска България би трябвало да откри, както и ние намерихме, политическа воля за допустими решения , които ще ни водят напред, вместо да ни затварят в предишното, съобщи Ципрас.

" За страдание, към този момент много време гледаме наклонност за взиране (връщане - б.р.) в предишното със заледяване на междуправителствената конференция от страна на България. Разбирам народа на Северна Македония. Единственото нещо, което мога да кажа е, че колкото и да е мъчно, другарска България би трябвало да откри, както установихме, политическата воля за взаимно допустими решения , които ни водят напред, вместо да ни затварят в предишното ", сподели Ципрас.

Още неща могат да се подобрят , посочи Ципрас. Според него с Договора от Преспа, Европейски Съюз беше заставен да размрази процеса на разширение. Той разкри какво би направил по-различно от настоящето гръцко държавно управление, в случай че СИРИЗА беше на власт.

Припомняме, на 11 юни 2021 година след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония, ръководителят й от българска страна. " Последните часове демонстрираха, че мъчно можем да реализираме съгласие за текст ", съобщи Ангел Димитров.

На предходното съвещание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров методът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на предишното.

С по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония бе основана вследствие на сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година и имаше за цел да изглади несъгласията сред двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация, че диалозите зациклят, само че и че компромис не може да се направи.

Като цяло се повтарят след всяка една от срещите, като диалозите бяха прекратени преди изборите в Република Северна Македония, състояли се предходната година. Едновременно с това от страна и на ръководещи, и на съпротива в Северна Македония бяха изказани редица очаквания след промяната на властта у нас да настъпи поврат в позицията ни и, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това на Европейски Съюз се усилват, като за започване на прегоровите се изрече и с на виртуална среща на външния министър на Берлинския развой.

Миналата седмица на двудневно посещаване у нас бе и.

В рамките на новия парламент Българска социалистическа партия ще постави старания да засилва още повече разговора със Скопие, инициирайки диалози на равнище парламентарни групи, юношески структури и други, уточни от своя страна Кристиян Вигенин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР