Много любопитна е ролята на Красимир Кръстев, началник на икономическа

...
Много любопитна е ролята на Красимир Кръстев, началник на икономическа
Коментари Харесай

BIRD: Прокуратурата обвини тихомълком полицай, сочен за протеже на Младен Маринов

Много любопитна е ролята на Красимир Кръстев, шеф на икономическа полиция в 4 РПУ, който е апетитен за началник на ОПГ-то от прокуратурата

Почти 3 години бяха нужни на държавното обвиняване, с цел да упрекна и изправи пред съда някогашния чиновник на 4 районно управление (на МВР) при Столична дирекция на вътрешните работи Антони Апостолов, осветлен в публикация на БРРД. Той на два пъти приема рушвет с белязани пари, до момента в който тече следствие против него и други чиновници на 4 РПУ, че рекетира предприемачи под региона си с „ такса успокоение “. БРРД разкри, че вместо да бъде упрекнат, той става главен очевидец на държавното обвиняване против своите сътрудници. В обява от май месец предходната година екипът даде пояснение на тази мистерия – фамилията на Апостолов е доста близо до някогашния вътрешен министър Младен Маринов. След обявата ни последва покачване на обвиняване против Антони Апостолов, написа Димитър Стоянов в уеб страницата на.

На 10 февруари т.г. изненадващо Специализираната прокуратура заяви, че в Специализирания углавен съд е бил импортиран обвинителен акт против шестима полицейски чиновници, упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи. Club Z отбелязва, че става дума за проведената незаконна група, формирана от чиновници на 4 РПУ в столицата, която беше арестувана през далечния 23 януари, 2019 година Тогава карцерът на групата заслужи умишлен брифинг на Иван Гешев, в качеството си на зам. основен прокурор афишира, че измежду арестуваните са Красимир Кръстев – началник на Икономическа полиция в районното, Марио Дринцолов, Радослав Томов и Георги Найденов.

В изявленията във връзка в този момент импортираното обвиняване се загатва за това, че 6 души са привлечени като обвинени, а към този момент и като подсъдими. Един от тях е чиновник от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “. Простата аритметика сочи, че на необятната аудитория са известни 5 души – Красимир Кръстев, Марио Дринцолов, Радослав Томов и Георги Найденов и някакъв чиновник на ГДБОП. От прокуратурата непретенциозно премълчават, че са привлекли като обвинен и посочения за протеже на Младен МариновполицайАнтони Апостолов.

Много любопитна е ролята на Красимир Кръстев, шеф на икономическа полиция в 4 РПУ, който е апетитен за началник на ОПГ-то от прокуратурата. Преди интервенцията Кръстев е притискан да се реалокира в друго РПУ или където и да е, евентуално тъй като регионът е вкусен заради концентрацията на сериозен бизнес. Кръстев в началото не поддава на натиска и против него има водени 5 дисциплинарни производства от страна на Столична дирекция на вътрешните работи, формирани със заповед на Младен Маринов като шеф на дирекцията. До едно и петте производства приключват с налагане на санкции на Кръстев. И петте санкции са съборени от юристите на служителя в съда. Докато се бори с Маринов & CO, Кръстев получава пареза на лицето. От октомври 2018 до 18. януари 2019 година той е отвън районното и работните каузи. Първо лежи в Министерство на вътрешните работи болница, след това се възвръща и в домакински болничен. Всички инкриминирани дейности на Антони Апостолов и Радослав Томов са осъществени в този интервал. Голяма част от тях са документирани чрез употребата на СРС-та.

На 21 януари 2019 година Кръстев се връща на работа. Узнавайки за нерегламентираните дейности на Апостолов и покупката на първокласен автомобил, за който служителят няма по какъв начин да има пари, началникът на икономическа полиция се обажда на Георги Хаджиев – шеф на Столична дирекция на вътрешните работи към оня миг. Иска му среща във връзка Апостолов. Хаджиев му дефинира среща за 23-и. Ден след завръщането си от болничен, на 22 януари 2019 година, Кръстев подава заявление за овакантяване на Министерство на вътрешните работи, тъй като е с влошено здраве и се усеща репресиран от управлението на Министерство на вътрешните работи в лицето на Младен Маринов. До степен за неспособност за работа. На 23 сутринта, вместо да се срещне с Хаджиев, той е задържан.

В интервала октомври – януари, до момента в който Кръстев е в болничен, Апостолов взема въпросните два подкупа с белязани банкноти по формирано към този момент дело с наблюдаващи прокурори Христина Христова и Ангел Кънев. Както към този момент отбелязахме, никой не задържа Апостолов. Още в предишна обява стана ясно, че способни да спрат задържането му в този миг са били наблюдаващите прокурори и вътрешния министър Младен Маринов.

Източници на bird.bg настоявам, че Апостолов се е отчитал непосредствено на Маринов, за който има данни, че го е протежирал. На Апостолов са му подигнати обвинявания в края на юли 2021 година след и след подаден в следствие сигнал, във връзка със публикацията против служителя от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи Яни Петков Янков и против прокурор от Специализирана прокуратура. Сигналът е направен от Атанас Черногорски, който е юрист на Кръстев и е адресиран до вътрешния министър Бойко Рашков и основния прокурор Иван Гешев.

От своя страна Гешев, вместо изпрати сигнала в Инспектора на ВКП или Инспектората на Висш съдебен съвет, го изпраща в Специализирана прокуратура, където Ангел Кънев към този момент е заместител административен началник. Така някой редови прокурор би трябвало да ревизира началника си. Логично прокурорът Венцислав Фердинадов не открива данни за закононарушения по работа ( член 282), осъществени от Кънев или Христова и приключва преписката по сигнала на Черногорски. Според Фердинадов, те не били задържали Апостолов „ по вътрешно разбиране “. В случая Кънев и Христова са изгубили материалните доказателства – белязаните пари, за които би следвало да дават отговор, тъй като са имали вътрешното разбиране, че не би трябвало да осъществят протежето на Младен Маринов. Напротив, те не са го осъществили, с цел да не смутят активността на групата и да не подплашат останалите ѝ членове. Така е най-малко съгласно Фердинандов, който се произнася чак на 09 септември 2021 – месец откакто Апостолов е упрекнат и 4 месеца след подаването на сигнала.

Делото е в правосъдна фаза от началото на февруари. Първото съвещание на процеса против арестуваните чиновници на 4 РПУ е извършено на 3 февруари 2022. Поне месец по-рано прокуратурата е внесла обвиняването против шестимата служители на реда в съда. Въпреки това, на 10 февруари 2022 година прокуратурата афишира през уеб страницата си, че е внесла обвиняването против 6-тимата. То в действителност е импортирано най-малко 2 месеца по-рано. Вероятно повода за това държание на прокуратурата се корени във обстоятелството, че на 9 февруари т.г. АССГ анулира с решение 711/09.02.2022 уволнението на Красимир Кръстев от Министерство на вътрешните работи. Ден по-късно познавач. прокуратурата се похвали посредством уеб страницата си.

Прецеден по това дело е държанието на прокурора Ангел Кънев. Той е позволен като очевидец за разпит, само че 3 пъти не се явява, въпреки да е постоянно свикан. Съдът не почита настояването на отбраната на Кръстев прокурорът да бъде доведен наложително. В последна сметка Кънев просто е премахнат като очевидец и е санкциониран единствено 200 лева за неявяването.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР