Много кандидати - една розова фланелка. И през 2019 г.

...
Много кандидати - една розова фланелка. И през 2019 г.
Коментари Харесай

Джиро д’Италия 2019: Петима се впускат в преследване на розовата фланелка

Много претенденти - една розова фланелка. И през 2019 година Джиро д’Италия дава начало на огромните колоездачни обиколки, като в надпреварата се впускат някои от най-изявените звезди на спорта. В идващите три седмици те ще изминат 3518.5 километра, разпределени в 21 стадия. На 2 юни във Верона ще бъде избран първенецът в 102-ото Джиро и новият притежател на именитата розова фланелка.

Големият отсъстващ е първенецът от преди 12 месеца Крис Фрум. Той реши да преследва пета купа в " Тур дьо Франс " и няма да кара в Италия. Неговият заместител и водач на " Инеос " Еган Бернал пък се контузи седмица преди началото на обиколката, откакто счупи ключица.

Дори без Фрум и Бернал стартовият лист на 102-ата Обиколка на Италия наподобява впечатляващо.

Началото е през днешния ден в Болоня с самостоятелно тичане по часовник с дължина 8 километра. Етапът е извънредно сложен и значим поради съществуването на изкачването до базиликата " Сан Лука ". То е във финалните два километра и е доста стръмно. Претендентите

Общо 176 участника от 22 тима застават на старт в Болоня, измежду които личат имената на двама някогашни спечелили - Винченцо Нибали (2013 и 2016 г.) и Том Дюмулен (2017 г.). Двамата са измежду огромните любимци за последна победа, както съгласно експертите, по този начин и измежду букмейкърите.

Нибали е единствената италианска вяра, а формата му през 2019-а е повече от добра. Акулата от Месина впечатли в подгряващото съревнование Обиколка на Алпите, а от неговия отбор " Бахрейн Мерида " увериха, че той е в най-хубавото си положение от години. Срещу Нибали (34 г.) стои и историята, откакто до момента никой не е печелил Джирото на такава възраст.

 Джиро д’Италия 2019: Петима се впускат в гонене на розовата фланелка
© RCS Sport

" Не мисля, че моята възраст е проблем. Знам, че никой не е печелил Джирото на такава възраст, само че това не ме тормози. Ако погледнем моето показване, данните са в действителност обещаващи. Видяхме, че и по-възрастните могат да печелят, както потвърди Валверде на международното през предходната година ".

Дюмулен избра да се готви за Джирото с тренировки и едвам 16 спортни дни дотук през годината. Шампионът от преди 2 години е считан за огромен любимец поради съществуването на три бягания по часовник. " Чувствам се добре, само че това е единствено чувство. След събота към този момент ще знаем какво е ситуацията и би трябвало да ме питате тогава ".

Други двама колоездачи обаче откраднаха вниманието от Нибали и Дюмулен, поради по-впечатляващото си показване в последната година - Примож Роглич и Саймън Йейтс. Словенецът е несломим през 2019 година, като завоюва и трите надпревари, в които взе присъединяване - Обиколка на ОАЕ, Тирено-Адриатико и Обиколка на Романдия. Роглич е любимец №1 на
букмейкърите, като коефициентът му за победа е 2.75.

" Отборът е подготвен да управлява надпреварата, доказахме го и в предходните стартове през годината. Мисля, че имаме доста добър тим. Не се тормозим, в случай че би трябвало да пазиме розовата фланелка от първите дни ", сподели Роглич преди старта.



Много огромна убеденост показва и Йейтс, който завоюва последната огромна обиколка - Вуелтата. Британецът взе три етапни победи в миналогодишното Джиро и носеше розовата фланелка в продължение на 13 дни, само че в последната седмица имаше огромни проблеми.

" В последните 12 месеца посветих всичко на това съревнование и в този момент пристигам, с цел да го печеля. Има доста любимци, само че мисля, че аз съм най-хубавият и най-подготвеният. Ако бях на мястото на моите съперници щях да се тормозя ", сподели Йейтс ден преди старта без капка терзание.

Петият кандидат е младият колумбиец Мигел Анхел Лопес, който се качи на подиума преди година с трето място. Супермен, както е именуван колоездачът на " Астана ", има разполагаем най-силният тим в Джирото. Ахилесовата пета на колумбиеца са часовниците, само че той изрази убеденост, че е направил напредък в тях. " Няма да изгубвам повече от две минути от Роглич и Дюмулен в трите часовника. Може да се прави надалеч повече време в планините ", сподели Лопес.

В борбата за розовото трико малко зад петимата любимци ще започва и Микел Ланда. Испанецът има подиум през 2015 година, а в последните години не съумява да покаже най-хубавото от себе си. Колоездачът на " Мовистар " обаче постоянно е подготвен да сервира изненада. С упоритости за генерално класиране са още Илнур Закарин, Рафал Майка, Давиде Формоло, Боб Юнгелс, Бауке Молема, Ричард Карапас и двамата колоездачи на " Инеос " Павел Сиваков и Тао Харт.

Битката при спринтьорите

Борбата за цикламената фланелка, която се връчва на най-хубавия спринтьор дава обещание да бъде не по-малко напрегната. С сред 5 и 7 благоприятни условия за всеобщи спринтове, всички събрани в първите 10 стадия, множеството от най-хубавите спринтьори в света взеха решение да карат в Джирото. Отсъстващите са само Петер Саган, Марк Кавендиш, Александър Кристоф, Джон Дегенколб и Сам Бенет.

На старта в Болоня обаче са имена като Елиа Вивиани и Фернандо Гавирия. Двамата завоюваха цикламената фланелка в последниите две години, като взеха и по четири етапни победи. Вивиани и Гавирия към този момент са противници, и са считани за огромните любимци в спринтьорските стадии.

" Конкуренцията постоянно е доста огромна. Моят тим е уравновесен, тъй като имаме и човек за генералното класиране (Боб Юнгелс), тъй че по-малко момчета ще работят за мен, само че им имам цялостна религия. Фернандо е най-опасният ми противник ", сподели Вивиани, който ще се състезава с трикото на италиански първенец.

 Елиа Вивиани е огромният любимец измежду спринтьорите.
© RCS Sport

Елиа Вивиани е огромният любимец измежду спринтьорите.

В борбата ще се включат още Арно Демар (FDJ) и Калеб Юън ( " Лото Судал " ). Двамата са единствените спринтьори, които имат цели тимове построени към тях. " Това прибавя малко напрежение, само че избирам да е такова, тъй като имам мощен тим зад себе си, в сравнение с да нямам никакъв ", сподели Юън.

Сред спринтьорите в Джирото са още Паскал Акерман ( " Бора " ), Саша Модоло (EF Drapac), Джакомо Ницоло ( " Дайменшън дата " ) и Давиде Чимолай (ICA).

Къде ще се реши надпреварата

С общо 59.8 километра самостоятелни бягания по часовник Джирото е най-хубавата опция за колоездачите мощни в тази дисциплинираност през годината. Джирото обаче е и доста уравновесено, тъй като има тежки планински стадии, изключително в последната седмица.

Освен трите часовника (1-и, 9-и и 21-и етап) финалите на изкачвания общо са седем, а първият подобен е в 13-ия стадий, когато колоната ще измине 188 км сред Пинероло и Чересоле Реале. Етапът включва три височини и 4500 метра денивелация, а финалът е на нанагорнище с дължина 20 км.

#Giro 102 is almost here

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР