Много жени продължават да търсят ефективни начини да се избавят

...
Много жени продължават да търсят ефективни начини да се избавят
Коментари Харесай

Прекаленото окосмяване при жените - сигнал за тумор на яйчниците

Много дами не престават да търсят ефикасни способи да се избавят от непотребната “растителност” по лицето, ръцете, краката и други открити елементи по тялото.
Благодарение на епилацията не е мъчно да се отстранен непотребните косъмчета.
Но има случаи, когато прекомерно гъстото окосмяване е индикатор за дълбоки и съществени проблеми, отбелязва съветският ендокринолог доктор Елена Гаврилова, к.м.н.
Най-често от прекалено окосмяване страдат дамите от южните райони. Вероятно затова точно в арабските страни са се зародили такива способи за унищожаване на непотребните косми благодарение на захар и конец.
С какво ли не пробват дамите да се отърват от по-буйното окосмяване: с парещ или леден восък; с електроепилатор; със смола, пемза, захар, карамел, с „ лекарство” от орехи, а също и с по-дълготрайни способи, като електро-, фото- и лазерна епилация.
Ето какво предлагат експертите: каквито и способи да употребявате, с цел да се отървете от омразното окосмяване, в това число и козметични салони и клиники за хубост, на първо място се обърнете за консултация с ендокринолог гинеколог. Това е належащо, с цел да стане ясно дали вашето окосмяване не е обвързвано със съществени болести, а не е единствено козметичен недостатък.
Този проблем има две разновидности. В първия случай косъмчетата порастват там, където би трябвало, единствено че са доста гъсти. Този недостатък е по-забележим у брюнетките, спрямо русокоските. При тях косъмчетата са светли и не бият на очи. В случай на прекалено окосмяване би трябвало да се наблюдава фамилната история на дамата.
Ако нейната баба и майка са имали сходен проблем, то най-вероятно това ще се наследи и от дъщерята, и от внучката. Както споменахме, с несъразмерното окосмяване по тялото като козметичен недостатък можете да се борите с всевъзможни вероятни способи: да изскубвате косъмчетата, да ги обезцветявате, да ги бръснете, да им въздействате с лазер и така нататък
Съвсем различен е казусът, когато причина за прекомерното окосмяване е така наречен хирзутизъм (прекомерно окосмяване при дамите по мъжки тип). В този случай космите по тялото при дамите са не просто гъсти, само че порастват там, където не би трябвало да ги има. Например по брадичката, гърдите, гърба.
Разбира се, благодарение на епилация в днешно време може да се унищожава окосмяването на всеки сектор от тялото. Лазерната епилация публично е вписана в медицинските стандарти за лекуване на хирзутизъм. Но първо е належащо да се обясни с какво е обвързвано това нарушаване. Ако това е фамилна история, т.е., наследствено или така наречен идиопатичен хирзутизъм, за който няма съответни аргументи, е едно.
Ако обаче това положение е обвързвано с някаква патология, първо би трябвало да се вземе под надзор и надлежно да се компенсира главното заболяване. И чак по-късно да се заемете с естетическата част на казуса. В противоположен случай отстраняването на космите няма да даде нескончаем резултат.
Освен това е значимо да знаете, че външните недостатъци не са единствените рискови последици от хирзутизма. За допустима връзка сред хирзутизма с друго заболяване могат да сочат следните признаци:
- Израстването на косъмчета се ускорява не в интервала на полово съзряване, което най-често е обикновено, а в по-зряла и преклонна възраст. Този факт може да провокира съмнения за така наречен адроген-зависими тумори на яйчниците и надбъбречните жлези.
- Признаци на вирилизация (състояние, при което дамите развиват мъжки външни белези и черти). Сред тях са загрубяване на гласа у девойките или дамите, увеличение на клитора и мускулната маса – фигурата придобива мъжки контури. А също по този начин окапване на косата по мъжки вид, което не е обвързвано с пубертета, когато младежите постоянно развиват акне.
- Нередовен менструален цикъл, затлъстяване, неплодородие. Често такива признаци се демонстрират при синдром на поликистозните яйчници.
- Прекалено закръгляне на лицето, изтъняване на кожата и появяване на стрии по корема. Това се случва при синдром на Кушинг.
Освен посочените аргументи към хирзутизъм могат да доведат и: вродена хиперплазия на надбъбречните жлези; ненужно нараснало равнище на хормона на растежа; устойчивост към инсулина и даже банкет на някои медикаменти. Например такива като циклоспорин, препарати с тестостерон, анаболни стероиди, глюкокортикоиди, миноксидил и други Но, несъмнено, единствено на основата на признаците не следва да се вършат никакви заключения. Много е значимо експертът да организира деликатен обзор и да разпита пациентката. За вярна диагностика може да се наложи проучване на кръвта за равнището на другите хормони. А също и ултразвуково проучване на органите от дребния таз и на щитовидната жлеза. Както и магнито-резонансна томография или компютърна томография.
За да се подбере тактика за лекуване на хирзутизъм, би трябвало освен да се откри фактически ли пациентката има този проблем или не. Нужно е в случай че има проблем, да се дефинира степента на изразеност. За диагностиката е задоволително да се изчислят точките по специфична таблица Фериман-Галвей. Нужно е да се прави оценка растежът на космите в девет андроген-зависими зони:
- горната устна;
- брадичката;
- гърдите;
- раменете;
- бедрата;
- горната и долната част на гърба и корема.
Ако на някоя от тези зони липсват терминални косъмчета, се дават 0 точки. Минималният напредък на космите се прави оценка на 1 точка, оптималният – на 4 точки. От 0 до 8 точки хирзутизъм няма; от 8 до 15 точки – междинна степен на заболяването и всичко над тези стойности е междинна тежест, а над 25 точки – тежък хирзутизъм.
Тежката степен на хирзутизъм е съображение за осъществяване освен на козметично, само че и на медикаментозно лекуване. Могат да се употребяват орални контрацептиви, антиандрогени и други препарати. Освен това е значима и смяната в метода на живот: намаление на телесното тегло, отвод от тютюнопушене, тъй като цигарите ускоряват риска от странични резултати от одобряваните медикаменти. А също по този начин отбягване на топлинните процедури и изгарянето на слънце.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР