Много хора вярват, че предимствата на големия град - по-високото

...
Много хора вярват, че предимствата на големия град - по-високото
Коментари Харесай

Жителите на малките градове са 8 пъти по-щастливи

Много хора имат вяра, че преимуществата на огромния град - по-високото възнаграждение, множеството работни места, по-големите благоприятни условия за обучение и професионално развиване, могат да обезпечат по-щастлив живот. Нищо сходно.

Според изследване, извършено в Канада, обхващащо 400 хиляди души, жителите на дребните градове се усещат осем пъти по-щастливи от жителите на мегаполисите.

Основната причина е, че в огромния град общественото отчуждение е много-по огромно, а това е фактор, който доста понижава възприятието за благополучие. В дребните обитаеми места хората живеят по-задружно.

Учените от Монреалския университет „ Макгил “ употребявали типов въпросник, в който участниците би трябвало да правят оценка удовлетворението от живота си по канара от 1 до 10. Заключенията се удостоверяват от спомагателни въпроси.

Жителите на огромните градове имат доста по-малко контакти с родственици и другари. Социалната изолираност, както от дълго време е открито, е основен фактор за утежняване на психологичното (а също и физическото) здраве.

Освен това жителите на мегаполисите отделят близо 30 % от приходите си за разноски към жилището си, което е източник на спомагателен стрес.

В огромния град хората изпитват доста по-малко доверие между тях, разликите сред тях от време на време са прекомерно огромни и обществената среда се възприема, било то и подсъзнателно, като по-малко безвредна.

Carmel-by-the-Sea, което значи  Кармел на морето, се счита за един от най-приказните градове в Америка. Намира се на централното крайбрежие на Калифорния и е с повърхност единствено една квадратна миля. За да избегнат урбанизацията и да запазят този дребен парадайс, жителите му са приели някои нетрадиционни закони. Въведени са ограничавания за уличното осветяване, няма високи здания и няма номера на къщи. За да се придвижват по-лесно през нощта, жителите носят фенерчета.

Тъй като градските водачи не били склонни да повредят огромните кипариси, корените им са повдигнали настилката. За да се избегнат правосъдни каузи с тези, които елементарно могат да паднат и да се наранят, до момента в който вървят на токчета, Кармел е единственият град в Съединени американски щати, където е неразрешено носенето на високи обувки.

На животните е разрешено да тичат по плажа, а множеството локални дребни бизнеси оставят кучешки бисквити пред входа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР