Много хора страдат от недостиг на витамин D. Това може

...
Много хора страдат от недостиг на витамин D. Това може
Коментари Харесай

Немски учени увеличиха съдържанието на витамин D в яйцата чрез солариум за кокошки

Много хора страдат от дефицит на витамин D. Това може да докара до повишен риск от трошливи кости и респираторни болести. Птичите яйца са натурален източник на витамин D и едно от средствата да се компенсира най-малко отчасти този недостиг. Екип от диетолози и учени от университета " Мартин Лутер " (MLU) в Хале-Витенберг в Германия е разкрил нов метод да увеличи наличието на витамина в яйцата: излагайки кокошките на ултравиолетова светлина. Това оповестява сайтът sciencedaily.com. 

Търсейки средство да покачат естественото произвеждане на витамин D в яйцата, с цел да улеснят хората в набирането му посредством храната при неналичието на задоволително слънчева светлина, експертите от университета са открили, че отлична работа прави " солариумът "  за кокошки, добавя Българска телеграфна агенция.

" Идеята беше да се подтиква естественото произвеждане на витамин D при пилета. Използването на ултравиолетови лампи може да усили наличието му в яйцата ", изяснява Юлия Кюн от изследователския екип.

Идеята на експертите дава резултат: След единствено 3 седмици излагане на ултравиолетова светлина в продължение на 6 часа на ден, наличието на витамин D в яйцата се е нараснало от три до четири пъти.

Допълнителната ултравиолетова светлина също така не е провокирала никакви явни проблеми за кокошките. Те нито са избягвали региона към поставените в курника лампи, нито са се държали по друг от нормалния метод. В резултат на това откривателите са стигнали до заключението, че методът им работи в на практика условия и че това може да е идната стъпка към снабдяването на популацията с витамин D.

Витамин D има доста значими функционалности в човешкото тяло. През летните месеци хората са в положение да покрият към 90% от дневните си потребности за витамин D, защото той се образува естествено в кожата посредством излагане на слънчева светлина, която съдържа специфични ленти от светлина в UV спектъра. Останалата част идва като е идеално употребявана посредством храна, да вземем за пример мазна риба или яйца от пилета. " Въпреки това, изборът на метод на живот пречи на доста хора да получат задоволително витамин D. Проблемът нараства още повече през зимните месеци, когато има липса на слънчева светлина ", изяснява още доктор Юлия Кюн от MLU.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР