Много хора, сред които рохинджи (мюсюлмани), може да са загинали

...
Много хора, сред които рохинджи (мюсюлмани), може да са загинали
Коментари Харесай

Циклон уби много рохинджи в Мианма, стотици хиляди са евукаирани

Много хора, измежду които рохинджи (мюсюлмани), може да са починали в Мианма след връхлетелия през уикенд циклон, споделиха във вторник поданици, филантропични групи и медия, като напъните за поддръжка са затруднени от вредите по инфраструктурата.

" Ройтерс " не съумя да удостовери без значение броя на починалите. Бедният щат Ракхайн в Мианма понесе тежестта на неделната стихия, която отприщи ветрове със скорост до 210 км/ч, събори покриви на домове и провокира стихия, която наводни столицата на щата Ситуе.

Жителите на западния район, където има огромно население от мюсюлмани рохингия, споделиха, че минимум 100 души са починали и доста други са изчезнали и се притесняват, че са мъртви, добавяйки, че към момента не е получена помощ. Жител в региона, който отхвърли да бъде разпознат заради опасения за сигурността си, сподели за " Ройтерс ", че повече от 100 рохинджи са били убити въз основа на оценки от голям брой села, които той сподели, че е посетил по-късно.

Други двама поданици, с които " Ройтерс " се свърза, също споделиха, че огромен брой хора са били убити, както и дипломатически източник, осведомен за обстановката, който не даде детайлности.

 Пожар в претъпкан лагер в Бангладеш остави хиляди рохинджи без покрив Пожар в претъпкан лагер в Бангладеш остави хиляди рохинджи без покрив

Новинарският портал Myanmar Now заяви, че има стотици починали, до момента в който филантропичните групи споделиха, че има " забележителен брой смъртни случаи ". Държавните медии на Мианмар оповестиха, че трима души са починали.

Бурята беше една от най-лошите, откогато циклонът Наргис мина през елементи от Южна Мианма, като лиши живота близо 140 000 души през 2008 година Повредите от бурята на връзките и пътната инфраструктура и продължаващите ограничавания от военното държавно управление на Мианма затрудняват приемането на информация и доставянето на помощ в засегнатия регион, споделиха неправителствени организации.

" Трудно е да се получи точна или настояща информация, което също прави съответния отговор на рецесията още по-труден ", сподели Мани Маунг от Human Rights Watch, добавяйки, че доста са изчезнали и се притесняват, че са мъртви. Неправителствената организация за подкрепяне Partners сподели в " Туитър ": " Ние усилваме напъните си за реагиране, с цел да осигурим сериозни филантропични доставки като ориз и брезенти за общностите на рохинджите, наранени от циклона " Мока ", доколкото можем. "

Регионът има огромно население от мюсюлмани рохинджи, преследвано малцинство, което редица държавни управления на Мианма отхвърлят да признаят. Над милион живеят в разпръснати лагери в прилежащ Бангладеш, избягали от военни репресии през последните години.

 Мианма две години след преврата: нови наказания, ново отсрочване на изборите Мианма две години след преврата: нови наказания, ново отсрочване на изборите

Държавните медии на Мианма във вторник оповестиха, че шефът на хунтата Мин Аунг Хлаинг е посетил Ситуе, с цел да оцени вредите, да подари пари и да даде указания за реакцията. Преди бурята да доближи сушата в неделя, към 400 хиляди души бяха евакуирани в Мианмар и Бангладеш.

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации (OCHA) сподели, че към 6 млн. души в района към този момент са се нуждаели от филантропична помощ преди бурята, измежду които 1.2 млн. души, вътрешно разселени заради етнически спор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР