Много хора смятат, че бобът е вкусна и питателна добавка

...
Много хора смятат, че бобът е вкусна и питателна добавка
Коментари Харесай

Зеленчук ли е бобът? Всичко, което трябва да знаем за него

Много хора считат, че бобът е вкусна и питателна добавка към храната им. Това, което постоянно се схваща неправилно, е към коя група храни принадлежат бобените растения.
Подобно на зеленчуците, бобът е цялостен с фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, които предизвикват вашето здраве.
Въпреки това, за разлика от множеството зеленчуци, бобът предлага доста количество протеини на растителна основа.

Зеленчук ли е бобът? Ботанически бобът се класифицира в група растителни храни, известни като бобови растения.
Всички бобови растения са членове на семейство цъфтящи растения, наречени Fabaceae, известно още като Leguminosae. Тези растения създават плодове и семена вътре в шушулка.
Тъй като бобовите култури са неповторими във връзка с храните, те от време на време се считат за лична група храни. Те обаче по-често се категоризират с други растителни храни като зеленчуци.

Обикновен фасул: бъбрек, пинто, бял и боб
Соя : едамам и артикули като тофу и соево мляко
Нахут: прочут също като гарбанзо и се употребява за подготвяне на хумус
Грах: зелен, раздвоен зелен и раздвоен жълт грах

Защо се класифицира като зарзават? Хранително бобът се слави като богат източник на протеини, витамини, минерали и въглехидрати, в това число разтворими и неразтворими фибри.

- Калории: 227
- Въглехидрати: 41 грама
- Протеин: 15 грама
- Мазнини: 1 грам
- Фибри: 15 грама
- Фолат: 64% от дневната стойност 
- Калий: 13% от от дневната стойност
- Фосфор: 19% от от дневната стойност
- Магнезий: 29% от от дневната стойност
- Желязо: 20% от от дневната стойност
Въпреки че точното наличие на хранителни субстанции в боба варира според от типа му и почвата, в която се отглежда, множеството са с изключително високо наличие на фолати, желязо, магнезий, фибри и протеини.
Подобно на доста зеленчуци, бобът е богат на растителни съединения, известни като фитонутриенти, които могат да оказват помощ за попречване на хронични болести. Изследванията демонстрират, че постоянното хранене с фасул и други варива може доста да усъвършенства общото ви здраве.
Поради своя хранителен състав и високо наличие на фибри, бобът и другите бобови растения постоянно се класифицират като част от групата на растителните храни.
Те могат също да бъдат категоризирани в подгрупата „ нишестени зеленчуци “, дружно с картофи и тикви, заради относително високото им наличие на нишесте спрямо други типове зеленчуци.

Високо наличие на протеин Може би една от най-уникалните хранителни характерности на боба е тяхното наличие на протеини.
За разлика от другите типове зеленчуци, бобът постоянно се смята също за част от групата на протеинови храни. Всъщност бобът е известен сурогат на месото и други скотски източници на протеини във вегетарианската и веганската диета.
Обикновено бобът се класира като източник на протеин с по-ниско качество спрямо протеин на животинска основа, защото им липсва една или повече незаменими аминокиселини.
Tова значи, че спрямо протеини на скотски генезис, би трябвало да ядете повече порции фасул - в композиция с други източници на протеини на растителна основа - с цел да задоволите ежедневните си потребности от аминокиселини и протеини.
Заключение Въпреки че механически е обособена хранителна група, известна като бобови растения, бобът е доста сходен на зеленчуците заради високото си наличие на фитонутриенти, съдържащи фибри, витамини, минерали и здраве.
И въпреки всичко, те са разнообразни от множеството зеленчуци, защото също са много богати на протеини.
Независимо в коя категория го поставяте, постоянното изразходване на фасул и други бобови растения може да способства за здравословна и уравновесена диета .

източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР