„Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат

...
„Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат
Коментари Харесай

Кметът на Априлци с шокиращи разкрития за трагедията с туристите в Стара планина

„ Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат да покорят планината като в „ Нешънъл Джиографик “. Това е все едно да си купите въже и да мислите, че можете да вървите по него “.

Така разяснява в телевизионно изявление кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски поредицата от произшествия в Стара планина на 2 януари, при които пострадаха 7 туристи и почина един планинар.

Инж. Кукенски е бил в хижа „ Плевен “ и е станал очевидец на случаите и избавителната акция.

„ Около 2:30-3:00 ч. (следобед) забелязахме, че настъпи блъсканица в хижата. Хижарят се разтича с бинокли, далекогледи. Оказа се, че планинар, който се спуска от върха, вижда момиче, което маха с ръка и бедства, помолило го да се притече на помощ.

Притичвайки се на помощ на първата група, вижда, че втората група изчезва от трасето, по което се спускат и се обажда на хижаря да ги потърси с бинокъла къде са спрели “, описа Кукенски.

„ Не разбирам по какъв начин би трябвало да призоваваме хората да не си го предизвикват. (…) И през вчерашния ден са ги предупреждавали хора и от връх Ботев и от хижа „ Плевен “, че оборудването, с която са тръгнали, не е подобаваща за изискванията, все пак са си го разрешили.

Планината през вчерашния ден беше прелестна, само че да я гледаш от прозореца, а не да тръгнеш по бетонирания лед с котки “, съобщи кметът на Априлци.

„ Апелът ми е дано не трансформираме Априлци от естествена северна врата на парк „ Централен Балкан “ в портата към пъкъла “, прикани Кукенски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР