Много хора се страхуват да инвестират по най-различни причини –

...
Много хора се страхуват да инвестират по най-различни причини –
Коментари Харесай

Инвестирането? То е като покупката на автомобил

Много хора се опасяват да влагат по най-различни аргументи – риск от загуба, непознаване на опциите, съмнение към финансовите институции и други. В началото и на мен тази материя ми беше непозната и имах много подозрения, само че с времето добих по-голяма убеденост. Има една област обаче, в която не се усещам толкоз квалифициран и това са колите. За мен, вложението и покупката на кола имат доста общи черти и в тази публикация ще сравня двете, като ще ви дам насоки при избора на активи според от вашите потребности и стремежи.

Каква е задачата?

Преди две години взех решение да сменя колата си с по-нова и прекосих през развой, който мога да сравня с този при избор на вложения. Първото нещо, което се запитах е би трябвало ли ми въобще автомобил. Дали не може да употребявам градския превоз или друго транспортно средство като скутер или тротинетка? Установих, че за напредване в града метрото е уместно, само че фамилията ни постоянно пътува за уикенда и без лична кола ще е мъчно.

При вложението е същото. Трябва да си отговорим първо на въпроса дали въобще желаеме да го вършим и каква е задачата. За мен, главната цел да влагаме средства в активи е да ускорим постигането на задачите ни, тъй като единствено със икономисване ще ни е мъчно. Така, използваме силата на времето и комплицираната рента.

Какво ни би трябвало?

Всеки от нас си има лист с условия, когато си купува автомобил. За мен беше значимо той да е сигурен, тъй като го използваме и като фамилен автомобил. Другото ми изискване беше да е с задоволително огромен багажник, с цел да събира всичко належащо, когато тръгваме на отмора. Заради тези стремежи, колата ще е по-голяма и сложна за паркиране, и няма да е толкоз маневрена и спортна. Винаги се постановат взаимни отстъпки, макар желанието на производителите да има автомобил 4-5-6 или повече в едно.

Когато решим да влагаме нашите спестявания се сблъскваме с сходни проблеми. Ако желаеме да изберем относително сигурни инвестиции като банков депозит, застраховка Живот със пестелив детайл или облигации, ще получаваме по-малка рентабилност от тях. В случай, че желаем по-висок % на облага (с по-висок риск, схваща се), би трябвало да изберем дали инвестицията да е ликвидна или не чак толкоз. В първият случай, ще се насочим към дялове от взаимни фондове, ETF-и или акции, а във втория към недвижими парцели или земеделска земя.

За да изберем най-подходящият за нас капиталов инструмент, ще би трябвало да решим и какво сума да вложим в него. Ако разполагаме със относително дребна сума или може да отделяме на месец не повече от 200-300 лв., взаимните фондове са добра опция. Ако имаме заделени над 10,000 лв., борсово търгуваните фондове (ETFs) са с по-висока рентабилност и по-ниски такси. Всички тези характерности са основни, както при изборът на автомобил е значимо какъв клас да е (нисък, междинен или висок), каква категория да е (седан, хечбек, комби, SUV, кабрио, ван или други), типът на горивото и други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР