Много хора са скептични към РНК-ваксините, защото искат да знаят

...
Много хора са скептични към РНК-ваксините, защото искат да знаят
Коментари Харесай

Опасни ли са наночастиците във ваксините срещу COVID?

Много хора са скептични към РНК-ваксините, тъй като желаят да знаят освен дейните съставки, само че и помощните субстанции, съдържащи се в тях. Могат ли така наречен липидни наночастици да са рискови за индивида?

Ето какви са обстоятелствата, събрани от Deutsche Welle.
Френски професор не стопира да изрича друго мнение за иРНК имунизациите
Представяме ви персоналното мнение, изразено от френския доктор проф. Кристиан Перон по отношение на иРНК имунизациите против COVID-19, което той споделя...
Прочети повече
РНК-ваксините през цялото време нагнетиха доста сериозна сила: не били задоволително дълго и добре проучени, не се знаело за вероятните опасности. В последно време обаче против тях се издига и ново обвиняване, което към този момент не е обвързвано с дейните им съставки. В медиите са надигнаха подозрения във връзка с помощните субстанции, които се съдържат в РНК-ваксините. Сред тях са и по този начин наречените адюванти, които усъвършенстват имунната реакция като я усилват, форсират или поддържат. Те оказват помощ на същинското имунизационно вещество да доближи до задачата си и да провокира търсения резултат.

При РНК-ваксините като адюванти се употребяват липидни наночастици – т.е. извънредно дребни частици мастно вещество. Нанолипидите обгръщат същинското имунизационно вещество и му оказват помощ да преодолее клетъчната мембрана, без да бъде развалена.

Не и за приложимост от хора?

Известно е, че наночастици се употребяват и другаде, с цел да се усъвършенства качеството на продуктите – да вземем за пример в хранителната промишленост, във фармацевтиката и козметиката. Част от учените, профилирани в тази област, предизвестяват, че натрупването на прекомерно доста наночастици в човешкото тяло може да бъде рисково. В случая с нанолипидите друго обвиняване гласи, че те не трябва да се употребяват в медикаменти. Като мотив се привежда обозначението върху опаковката им, което нормално гласи „ единствено за проучвателен цели “ или „ не е за приложимост от хора “. Но обяснението тук е напълно просто: компаниите, които доставят нанолипиди, търгуват не с производители на медикаменти, а с лаборатории. Поради което не са сертифицирали своя артикул за приложимост от хора.
Нова епоха за човечеството: РНК-лекарствата ще лекуват рак, малария, СПИН или инфаркт
„ Време е да го кажем на глас. Вирусът, който аргументи пандемията от COVID-19, е тук, с цел да остане вечно. Откакто се появи, той...
Прочети повече
Опасност от възпаления?

Но нанолипидите пораждат и други подозрения у някои учени. Един проучвателен колектив откри да вземем за пример, че при инжектиране на мишки с нанолипиди може да се стигне до възпаления. Обаче употребяваните при този опит нанолипиди не са идентични с тези, които се съдържат в РНКваксините на Moderna и BioNTech, изяснява Грегор Фурман, завеждащ Катедрата по фармацевтична биология в реномирания университет Ерланген-Нюрнберг.

„ Освен това резултатите от опитите с мишки въобще не значат, че подобен резултат ще има и при хората “, споделя той. И още нещо. Колкото и необичайно да звучи на пръв взор, едно локално инфектиране в действителност може да се окаже потребно. Вече от десетилетия другите ваксини се обогатяват със вещества, които усилват имунната реакция, само че могат да провокират и местни възпаления. „ Подобно локално инфектиране може да помогне за привличането на повече имунни кафези, които ще способстват за по-добра реакция в отговор на имунизацията “, изяснява Фурман.

И още едно съмнение
Работят ли векторните ваксини по-добре против ковид от РНК? Отговорът още не е явен
Дали векторните ваксини няма да се окажат по-ефективни против COVID-19 по отношение на РНК имунизациите? Този въпрос слага в своя фейсбук профил д...
Прочети повече
По отношение на нанолипидите има и още едно съмнение: че част от тях вероятно могат да преодолеят кръвно-мозъчната преграда, а точно тя защищава мозъка от проникването на нездравословни субстанции, съдържащи се в кръвта. Грегор Фурман обаче твърди, че е малко евентуално нанолипидите, които се употребяват при РНК-ваксините, да могат да проникват в нервната система. Затова пък вирусите SARS-Cov-2 несъмнено са в положение да преодоляват кръвно-мозъчната преграда. Благодарение на това те проникват в човешката нервна система, освен това толкоз масирано, че да нанасят там тежки провали и дълготрайни последици. По какъв тъкмо механизъм става това навлизане – учените към момента не зная.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР