Много хора обичат бира, но само няколко потребители всъщност знаят

...
Много хора обичат бира, но само няколко потребители всъщност знаят
Коментари Харесай

Защо бирените бутилки са кафяви или зелени?

Много хора обичат бира, само че единствено няколко консуматори в действителност знаят за какво обичаната им напитка се бутилира в кафяви или зелени бутилки. Цветът на бутилката служи за една доста значима цел. За да разберем по-добре за какво пивоварите употребяват кафяви или зелени бутилки, би трябвало да разкажем малко за историята на пивоварството.

Производството на бира е почнало преди хиляди години в античен Египет и Месопотамия. Въпреки това, заради неналичието на пастьоризация и изстудяване, бирата не издържала дълго, заради което се налагало да се употребява относително скоро. Това се трансформира през XVII век, когато пивоварите стартират да опитват със стъклени бутилки, с цел да запазят напитката си по-дълго и за могат да я употребяват с търговски цели.

Стъклените бутилки резервират бирата по-свежа за по-дълго, само че имат един главен проблем, в случай че са оставени на слънце прекомерно дълго, бирата стартира да мирише на скункс. Това е по този начин, тъй като транспарантното стъкло разрешава на UV лъчите да обхванат в напитката и да трансформират усета. Между другото, използваме сравнението със скункс безусловно умишлено, тъй като учени от университета на Северна Каролина и университета в Гент в Белгия откриха, че реакцията образува химикал, сходен на този, създаден от скунксовете. Решението да се употребяват тъмнокафяви бутилки е тъкмо, с цел да се предпазят напитките от UV лъчите, които скапват бирата. Доста сходно на технологията на слънчевите очила.

Зелените бутилки се появяват през 40-те години на предишния век. След Втората международна война има дефицит на кафяво стъкло, което принуждава доста европейски пивовари да изберат различни разновидности. Тъй като никой не желае да употребява транспарантно стъкло, те се насочват към зеленото стъкло основно тъй като е налично по това време (много фармацевтични артикули по това време идват в зелени стъклени бутилки). Зелената бутилка става нещо като " запазена марка " за европейски бири, тъй че доста пивоварни стартират да ги употребяват и по тази причина доста европейски бири в този момент се оферират в зелени бутилки.

Разбира се, в днешно време предпазените покрития могат да се нанасят върху всевъзможен тип стъкло (ето за какво доста бири имат транспарантни бутилки) и не се нуждаем от тъмни стъкла, с цел да предпазим бирата си от слънцето, само че пивоварите резервират кафявите и зелените бутилки такива, с цел да остане различим продукта им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР