Много хора на граждански договори ще плащат повече данъци и

...
Много хора на граждански договори ще плащат повече данъци и
Коментари Харесай

Вдигат налозите за доходи от граждански договори от догодина

Много хора на цивилен контракти ще заплащат повече налози и осигуровки от началото на идната година.

По-високи налози и осигуровки ще заплащат множеството хора на цивилен контракти, в случай че от Народното събрание бъдат признати препоръчаните от Министерство на финансите промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

В момента има основни разлики при заплащането на налози и осигуровки върху приходи от работни заплати и цивилен контракти. Промените плануват за трудови правни отношения да се смятат и правни отношения, които по своя темперамент съставляват наемане на работна мощ, без да е подписан трудов контракт. Така за огромна част от гражданските контракти ще бъдат плащани налози и осигуровки, все едно са приходи от заплата.

Сага за приходите от извънтрудови правни отношения, където попадат и гражданските контракти, хората имат право на 25% нормативно приети разноски, върху които не дължат налог върху приходите. Например, в случай че човек получи 1000 лева, няма да заплати 100 лева налог (10%), а единствено 75 лева - 10% върху 750 лева, след приспадане на 250 лева нормативно приети разноски.

С измененията ще бъде обещано право на органите на Национална агенция за приходите да преценят дали с един цивилен контракт фактически е предоставена съответна работа, или по своя темперамент това е наемане на работна мощ. Ако преценяват, че гражданският контракт съставлява трудово правно отношение, индивидът няма да може да употребява 25 на 100 нормативно приети разноски.

В доста компании има хора, които работят на трудов контракт. Но в допълнение с тях е подписан и цивилен контракт, тъй като им е предоставена спомагателна задача. Например с трудовия контракт може да е закрепено работното им време и каква активност правят, само че парите по гражданския контракт да се дават за съответно реализирани резултати. С измененията в закона ще бъде оставено в ръцете на Национална агенция за приходите да преценят дали приходите от цивилен контракти да бъдат облагани като заплата.

Друга основна смяна е обвързвана с заплащането на осигуровки. При гражданския контракт не се внасят осигуровки за трудова акцидент, професионална болест, общо заболяване и майчинство, безработица и надлежно хората нямат право на обезщетение от страната на тези учредения. Ако възнаграждението по цивилен контракт след приспадане на нормативно приетите разноски е по-малко от минималната заплата и индивидът не е обезпечен на друго съображение, осигуровки изобщо не се дължат.

Ако човек на цивилен контракт е обезпечен на друго съображение (например има и трудов договор) или получава заплащане по-голямо от минималната заплата след приспадане на нормативните разноски, то на него му се удържат и внасят осигуровки за пенсия (за неработоспособност заради общо заболяване, за напреднала възраст и смърт), както и здравни вноски. Дължимите осигуровки са 19,8% (за родените след края на 1959 година 5% от тях отиват в частен фонд), както и 8% здравни вноски. Плащането на тези осигуровки се разпределя сред служащия и работодателя.

Хората на трудов контракт са обезпечени за всички обществени опасности - общо заболяване и майчинство, неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел, трудова акцидент и професионална болест и безработица. Затова с изключение на 19,8% за пенсия и 8% за здраве, за тях се дължат и 3,5% за фонд “Общо заболяване и майчинство ”. В резултат на препоръчаната смяна, за огромна част от хората на цивилен контракти ще бъдат увеличени дължимите осигуровки. Наред с това те ще употребяват и по-големи компенсации за майчинство, трудова акцидент и безработица.

В претекстовете за смяната от МФ показват, че предлагането е по отношение на “прикриването ” на трудови правни отношения под формата на цивилен контракти, с което се укрива действителният размер на облагаемия и осигурителния приход, а импортираните в бюджета налог и осигуровки са в по-нисък размер. “В практиката доста постоянно правни отношения, които имат всички характерности на трудовите, се прикриват като с лицата се подписват цивилен контракти ”, декларират от МФ. По този метод се употребяват нормативно приети разноски при образуването на облагаемия приход и се внасят наложителни осигуровки в по-малък размер.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР