Много хора, които са прекарали дълъгCOVIDстрадат от т.нар. мозъчна мъгла

...
Много хора, които са прекарали дълъгCOVIDстрадат от т.нар. мозъчна мъгла
Коментари Харесай

Изследваха мозъчната мъгла след дълъг COVID-19 - болестта води до хаос в паметта

Много хора, които са прекарали дълъгCOVIDстрадат от така наречен " мозъчна мъгла " - от забравяне до компликации с концентрацията. Сега откриватели настояват, че този признак може да се дължи на пропускливостта на кръвно-мозъчната преграда.

Бариерата управлява кои субстанции влизат и излизат от мозъка. " Става въпрос за контролиране на салдото на материалите в кръвта по отношение на мозъка ", споделя професор Матю Кембъл, съавтор на проучването от " Тринити колидж " в Дъблин.

" Ако този баланс се наруши, това може да докара до промени в невронните функционалности и в случай че това се случи в области на мозъка, които разрешават консолидиране/съхраняване на паметта, това може да докара до безпорядък. "

В публикация в списание Nature Neuroscience Кембъл и сътрудниците му оповестяват по какъв начин са анализирали проби от серум и плазма на 76 пациенти, които са били приети в болница с Коронавирус през март или април 2020 година, както и на 25 души преди пандемията.

Наред с другите открития екипът открива, че пробите от 14-те пациенти с Коронавирус, които сами са съобщили за мозъчна мъгла, съдържат по-високи равнища на протеин, наименуван S100β, в сравнение с пробите от пациенти с Коронавирус без този признак или от хора, които не са имали Коронавирус.

Този протеин се създава от клетките в мозъка и нормално не се среща в кръвта, което допуска, че при тези пациенти е имало нарушаване на кръвно-мозъчната преграда.

След това откривателите набират 10 души, които са се възстановили от Коронавирус, и 22 души с дълготрайно лекуване след Коронавирус - 11 от тях оповестяват, че имат мозъчна мъгла. Към този миг никой от тях не е получавал ваксина против вируса, нито някой е бил приет в болница.

Тези участници са подложени на ядрено-магнитен резонанс, при който интравенозно е приложено багрило.

Резултатите разкриват, че пациентите, прекарали ковид и страдащи от мозъчна мъгла в действителност са посочили признаци на пропусклива кръвно-мозъчна преграда, само че не и тези без този признак или тези, които са се възстановили от болестта за малко време.

Кембъл прибавя, че е допустимо хората с по-плътна кръвно-мозъчна преграда да са по-добре предпазени от мозъчна мъгла, в случай че развият дълъг Коронавирус, което изяснява за какво признакът не се появява при всички пациенти.

По-нататъшната работа в подгрупа участници разкрива, че пациентите с дълъг Коронавирус с мозъчна мъгла също по този начин демонстрират признаци на нараснали равнища на протеини, участващи в съсирването.

Въпреки че изследването се концентрира върху пациенти с дълъг Коронавирус, Кембъл съобщи, че резултатите могат да имат значение за хора с мозъчна мъгла, обвързвана с други болести - като да вземем за пример МЕ - макар че ще е нужна задълбочена работа, с цел да се удостовери това.

Професор Пол Харисън от Оксфордския университет, създател на по-ранна работа, съгласно която кръвни съсиреци в мозъка може да бъдат една от аргументите за мозъчната мъгла при хора с дълъг Коронавирус, съобщи, че новото изследване е доста значимо.

" То демонстрира, че аномалии в лигавицата на кръвоносните съдове в мозъка се срещат при хора с мозъчна мъгла след Коронавирус, и добавя доказателствата, че аномалното съсирване на кръвта също способства за това ", сподели той.

Но той добави, че резултатите са получени от пациенти, които са имали Коронавирус в първата вълна, което значи, че е евентуално, само че не е ясно дали същите механизми се демонстрират и при други, като да вземем за пример тези инфектирани с по-късни разновидности на вируса или които са били имунизирани. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР