Любими домашни любимци в Канада, спасени от горски пожари от доброволци, останали тук

...
Много хора, които са евакуирали общности в северозападните територии на
Коментари Харесай

Много хора, които са евакуирали общности в северозападните територии на Канада поради бушуващите горски пожари, трябваше да оставят любимите си домашни любимци

От СУСЪН ХЕЙ Асошиейтед прес, 26 август 2023 г., 2:43 ч. Храна на пода за котките, мислейки, че ще я няма за няколко дни. След като стана по-дълго от това, тя потърси помощ.

Тогава тя видя съобщение във Facebook от д-р Мишел Тума, ветеринарен лекар в столицата на Северозападните територии Йелоунайф и член на Ветеринари без граници. Тума прекара последния месец, опитвайки се да помогне на семействата да избягат с домашните си любимци, да се съберат отново с тях или да следят изоставените животни.

„Трудно е, защото не наистина знам колко дълго ще продължи това“, каза Тума.

Първото й участие беше да помага на жителите на малкото градче Бехчоко, на около 100 километра (60 мили) северозападно от Йелоунайф, когато се евакуираха в териториалната столица на 24 юли поради горски пожар.

Много, които взеха автобуси или самолети, не можаха да вземат домашните си любимци със себе си и бяха принудени да изоставят животните, каза Тума.

„Имахме невероятна група от хора, които отидоха в общността, помогнаха за спасяването на куп животни на общността със съгласието на собствениците и ги доведе в Йелоунайф“, каза тя.

В крайна сметка повече от 100 животни бяха спасени и доведени в града, където бяха държани в пансиони, приюти или с повече от 80 приемни семейства, които се отзоваха да помогнат.

През следващите седмици имаше евакуации в повече общности и повече домашни любимци към помогне. След това, на 16 август, е издадена заповед за евакуация на Йелоунайф. За няколко дни около 20 000 от приблизително 23 000 жители на града напуснаха.

Тума обаче реши да остане като основен работник.

„През последния месец работих с тези горски пожари за всяка друга общност и за мен беше просто безсмислено да остана и да помогна на моята общност, на моя роден град и да върна в този невероятен град“, каза тя.

Работа с персонала из Канада във Ветеринари без граници, Обществото за превенция на жестокостта към животните и местните служители, Тума и други са били заети да помагат за спасяването, транспортирането и грижите за домашни любимци, докато пожарникарите се борят да държат пламъците.

Те донесоха храна и вода на домашни любимци, обаждания от притеснени собственици на домашни любимци и помогна за организирането на доставката на така необходимите сандъци за транспортиране на животни до отдалечени райони.

„Първоначално полетите не позволяваха домашни любимци, освен ако не са имали превозвачи и градът веднага ги е разпродал“, каза Чарли Джарет, директор по комуникациите на Ветеринари без граници.

В крайна сметка военните полети също тъй като търговските полети позволяваха на евакуираните да носят домашните си любимци на борда без сандък.

Tuma — понякога с помощта на ключар — беше зает да спасява животни в домовете им, вкл. уплашено коте, което се криеше зад пералня, преди да даде на Тума няколко хапки. Тя също помогна на служителите в местна ветеринарна клиника да опаковат ядосана змия за транспортиране. То плюеше, съскаше и се хвърляше към спасителите си, докато те се опитваха да го извадят от стъклено заграждение.

Tuma също е лекувал болни животни, предписвал е успокоителни на тревожни, които трябваше да бъде транспортиран и помогна да се следи приблизително 70 до 80 животни, които все още са в Йелоунайф.

Маги Макгуан — дъщеря на покойния канадски актьор Марго Кидър, местна от Йелоунайф, който беше известен с ролята си на Лоис Лейн във филмите за Супермен — се свърза с Ветеринари без граници, за да предложи помощ. McGuane участва в Wings of Rescue, базирана в Калифорния благотворителна организация, която транспортира изложени на риск домашни любимци от райони на бедствия и пренаселени приюти.

На 20 август съпруг и съпруг екип от пилоти доброволци от Wings of Rescue излетя 17 животни, включително две змии. Разходите за полета бяха частично покрити от дарение от 10 000 долара от базираната в САЩ Tito's Handmade Vodka и водката на компанията Vodka for Dog People Charity.

Две от котките на Денглер, които трябваше да бъдат взети в Хей Ривър - на пет часа път с кола от Йелоунайф - бяха на този полет. Третата й котка, 7-годишна котка на закрито и на открито на име Стич, все още беше на свобода, но наскоро беше забелязана от съсед.

Денглер, който остава с приятели в Калгари, каза, че е облекчение да знае, че поне другите й четири домашни любимци са в безопасност.

„Мисля, че в момента хората търсят комфорт, нали? Оставяш целия си живот зад гърба си и … понякога домашните любимци могат да бъдат членове на семейството за някои хора“, каза тя. „Дори и да изгубя къщата си. Дори да изгубя всичките си вещи, все още имам живота на животните си. Всичко останало е за смяна.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР