Много хора избягват спортните автомобили и това е съвсем разбираемо.

...
Много хора избягват спортните автомобили и това е съвсем разбираемо.
Коментари Харесай

Тест драйв: BMW M440i Gran Coupe

Много хора заобикалят спортните коли и това е напълно разбираемо. С тях мъчно можеш да закараш децата на учебно заведение, стеснен си с количеството багаж, което можеш да натовариш, паркирането е извънредно мъчно, а всеки лежащ служител на реда кара душата ти да се смразява от терзание.

Това е и повода спортните коли да се употребяват основно за развлечение през уикенда и то единствено след предварителна подготовка и известно обмисляне.

Всичко това звучи доста тъжно, тъй като спортните коли оферират адреналин, страст и жанр, с които не бихме желали да се разделяме през работната седмица или зимата. За благополучие, разновидности на пазара съществуват. С известни взаимни отстъпки, несъмнено.
 Снимка 579527

BMW M440i Gran Coupe е образец за подобен автомобил. Той не е състезателен автомобил в чистия му тип, дори не е " същинска " M4-ка, само че пък има 374 к.с, четири порти, атрактивен външен тип и нелош багажник. Ако сме по-фриволни в определенията, умерено бихме могли да го назовем състезателен фамилен автомобил. И за това има задоволително учредения.
 Снимка 579531

АДРЕНАЛИН

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ

Модификация: M440i xDrive Gran Coupe

Работен размер: 2998 куб. см.

Мощност: 374 к.с.

Въртящ миг: 500 Нм

Ускорение: 4.7 сек. до 100 км/ч

Максимална скорост: 250 км/ч

Среден разход: 8.5 л/100 км

Трансмисия: 8-степенна автоматизирана

Базова цена: 134 400 лева

В днешния подтекст 380 к.с. не звучат прекалено много, само че не трябва да забравяме, че не чак толкоз от дълго време с толкоз разполагаха емблематични модели на Ferrari и Porsche, които са измежду първите марки, които излизат в главата ни когато заговорим за спортни коли.

В тази връзка, M440i обезпечава задоволително адреналин и страст зад кормилото, с цел да ни накара по натурален път да се стегнем и да внимаваме повече. Приемаме го като условие от страна на колата към нас.

Разбира се, това не значи, че автомобилът е сложен за каране, в противен случай. През по-голямата част от времето се кара като общоприет седан, подготвен за дълги пътувания по автомагистрала. Когато обаче натиснем внезапно педала на газта, разбираме, че колата има капацитета да ни поизпоти.

Благодарение на 3.0-литровия си 6-цилиндров редови бензинов мотор с две турбини, BMW M440i се форсира стремглаво и без планиране във всевъзможни обстановки, за което оказва помощ и системата за задвижване на четирите колела xDrive. С други думи, старите смешки, че през зимата BMW-тата стоят в гаражите, тук не важат.
 Снимка 579533

Скоростната кутия е 8-степенен автоматизирана, а системата се добавя и от 48-волтова " мека " хибридна технология, която се грижи главно за понижаване на разхода на гориво.

Хубавото е, че не ни трябват специфични умения, с цел да караме бързо своето M440i. Да, би трябвало да сме деликатни. Да, в случай че прекалим, евентуално ще има материални вреди, само че също по този начин е реалност, че електрониката бди над нас от самото начало и ще ни измъкне от сложен миг, в случай че се наложи. Същото не можеха да кажат притежателите на Ferrari Testarossa преди години, което прочее разполага със сходна мощ, като с това приликите сред двете коли се изчерпват.
 Снимка 579526

BMW M440i е от колите, които помпат самочувствието, тъй като ни карат да се усещаме в непрекъснат надзор. Разполагаме и с обичайните за моделите на BMW няколко разнообразни режима на придвижване, които слагат акцент върху икономичността, нормалността и спортното шофиране.

Може да: ни накара да настръхнем

Не може да: се съпоставя с Ferrari

Липсва му: по-широк интериор

При режим Sport колата внезапно се трансформира и става доста по-нервна, подсказвайки ни, че не се майтапи. Тук всеки милиметър от педала на газта води до незабавно увеличение на скоростта, а 8-степенната трансмисия стартира да връща предавки доста по-рано, осигурявайки най-подходящите обороти за излизане от завоя.

Хареса ни, признаваме, само че все пак считаме, че този режим е подобаващ за моментите, в които сме на затворен път или писта, с цел да можем да се отпуснем и почувстваме същинския дух на колата.
 Снимка 579534

Като стана въпрос за дух, звукът от ауспуха способства доста за спортното чувство и " насладата от шофирането ". Дори при почтено пускане на мотора заран на път за работа, откъм гърба се чува компактен, безапелационен, само че и задоволително сдържан плач, с цел да не подадат съседите сигнал в общината за нарушение на публичния ред.
 Снимка 579532

СТИЛ

Една от главните черти на всеки състезателен автомобил е, че е хубав. Нека признаем, че голямата част от притежателите на спортни коли в никакъв случай не ги употребяват за спортни цели. BMW M440i Gran Coupe не е от най-красивите коли, най-малко за нас.

Едва ли и доста деца биха окачили негов афиш в стаята си. Но пък е атрактивен и не остава незабелязанq и това е повече от задоволително. С тази кола би трябвало да знаем, че доста хора ще се обръщат след нас, някои ще ни гледат със злоба, а непознати ще разпитват за мотора, мощността и... цената.
 Снимка 579530

Големият плюс на M440i Grand Coupe е, че при него практичността не е жертва на стила, както е при множеството спортни коли. Четирите порти са наложителни за всяка кола с искания за деловитост и тук те са налични. Луксозният салон носи присъщите за моделите на BMW черти, само че надалеч не е необятен.

Заради ниският таван откъм гърба пространството за глава за по-високи хора е лимитирано, само че пък в случай че сме планували там да се возят най-вече деца, то е повече от отлично. А и ще могат да чуват звука от ауспуха по-добре, което ще ги забавлява доста. Ако пък деца в уравнението няма, откъм гърба биха могли да се возят " по-елегантните " двама от компанията и още веднъж няма да има място за недоволни.
 Снимка 579535

Обикновено като приказваме за спортни коли, разходът и цената не са от голяма важност, само че защото M440i Gran Coupe е просто автомобил със спортни качества, тематиката няма по какъв начин да бъде избегната. След два дни в напълно градски условия с него, успяхме да запишем 8 л/100 км, което ни изненада, поради това, че каталожните данни за междинен разход са по-високи.

От друга страна обаче, това е разбираемо, защото карахме с ниска скорост и не успяхме да разгърнем изцяло капацитета на многото " коне " под капака. Колкото до цената, приказваме за 134 000 лв., което е базата за М440i Gran Coupe. Разбира си, допустимо е да си купим и по-евтина " четворка " с по-слаб мотор, само че това решение ще ни раздели със спортния дух, който по този начин желаем.
 Снимка 579529

За нас M440i Gran Coupe е съвършеният избор за хора, които търсят " състезателен фамилен автомобил ". По-нагоре в йерархията на " четворките " на BMW е единствено М4, който неотдавна също се предлага с четири порти, само че е прекомерно хардкор, прекомерно изискващ и с повече от 30 000 лв. по-скъп. Освен в случай че нямаме писта в задния си двор, несъмнено.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР