Много хора, докато пълнят формите за лед, изчакват водата да

...
Много хора, докато пълнят формите за лед, изчакват водата да
Коментари Харесай

ТАЙНАТА е разкрита: Защо топлата вода замръзва по-бързо от студената?

Много хора, до момента в който пълнят формите за лед, изчакват водата да изтече до ледено студено. Сигурно и на вас ви се е случвало да го вършиме подсъзнателно, мислейки си, че по този метод допринасяте за по-бързото заледяване на водата.

Водата е едно от най-загадъчните съединения на земята, колкото и обикновено да наподобява то на пръв взор.

Какво кара топлата вода да замръзне по-бързо от студената?

Ако решим да създадем домакински опит и налеем една чаша с вряла вода и една с хладка от чешмата и ги сложим във фризер, вероятно от самото начало ще си мислим, че на врялата ще й би трябвало повече време, до момента в който доближи температурата на студената и едвам по-късно да замръзне.
 Най-лесният трик, с който разбираме дали водата е годна за консумация Най-лесният трик, с който разбираме дали водата е годна за консумация
Много е значимо човек да тества качеството на водата от чешмата, преди да я употребява. Добре е да знаете, че не постоянно транспарантната течнос...

Ние обаче не осъзнаваме, че топлата вода има напълно разнообразни свойства от студената и при нея самият развой протича по един радикално друг метод.

Знаете, че всяка молекула вода се състои от два водородни атома, които са свързани ковалентно и един атом О2. При избрани условия и при тази композиция самите водородни връзки стартират да играят все по-важна роля – техните ковалентни връзки са все по-слаби.

Когато течността се затопля, то водородните връзки са наложително разтегнати и водните молекули се отдалечават една от друга. В същото това време молекулите, които са свързани посредством ковалентни връзки, се свиват наново и по този метод отделят сила. Самият развой на обособяване на сила е охлаждането.

Ето за какво по-топлата вода се охлажда по-бързо, когато я сложим във фризер или в ледник.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР