Много градинари имат за цел да произведат по-ранна реколта от

...
Много градинари имат за цел да произведат по-ранна реколта от
Коментари Харесай

Бай Марин си има свой метод за отглеждане на домати, добре дошли в неговата импровизирана оранжерия

Много градинари имат за цел да произведат по-ранна годишна продукция от зеленчуци. Така е и при нашия четец Марин Маринов. С неповторимата технология, която ползва в градината си, той получава годишна продукция от домати с 40-45 дни по-рано от сътрудниците си. За задачата градинарят всяка пролет си прави оранжерия, която не е от полиетилен или стъкло, а от пластмасови бутилки. Използва шишета от минерална вода (галони), които са с размер към 20 литра, защото са по-твърди и устоят повече години.
Докато в полиетиленовите оранжерии се отглеждат най-вече хибридни домати, които имат висока раннозрелост, в основаната от мен оранжерия, могат да се засаждат разнообразни сортове, споделя Марин Маринов.
Тук гъбните заболявания атакуват растенията по-рядко, а също така доматите за ранно произвеждане може да се отглеждат без наложително разсадът да е пикиран.

Семената се сеят по-рано
Засяването на семена за произвеждане на разсад се прави по-рано от нормалното време. По принцип Марин засажда доматите в градината на 1 април. Разсажда растения, когато са на 65-70-дневна възраст.
Така че ориентировъчно сеитбата се прави в средата на януари. Градинарят засява гъст разсад в сандъчета, а по-късно пикира растенията поединично в кофички. Грижите за разсада са едни и същи както при елементарното произвеждане.
Засаждане на 1 април

Засаждането се прави поединично, по едно растение на 7 см от от двете страни на всеки прът. Земеделецът употребява стоманени колове, защото са по-удобни и практични за технологията, която ползва. На всеки прът слага по една бутилка с отрязано дъно, които се придържат с кабел, с цел да се контролират. Растенията се засаждат шахматно по скица 70 на 70 см.
От години градинарят засажда доматите на 1 април, а първите плодове бере към 25 юни.
Отначало засажда растенията на равна повърхнина. Постепенно с окопаването загърля стъблото, което при потребност почиства от най-долните листа и оформя браздите.

Когато засаждате домати, в никакъв случай не допускайте тези 10 неточности:

Грешка 1: Да игнорирате прогнозата.
Дори да сте сигурни, че последните мразовити дни към този момент са надалеч добре е наложително да проверете 10-дневна прогноза преди засаждането. Студените вечери или серия от проливни дни може да бъде пагубна за нежния разсад.

Грешка 2: Прекъсване на коренчетата.
Прекалено влажната почва на разсада основава предпоставки за по-лесно спиране на коренчетата. Поливането, с цел да го извадите от кофичките е наложително, само че не прекомерно. Мократа почва бързо пада надолу и е доста евентуално да нарани корените.

Грешка 3: Пренебрегване качеството на почвата.
Това е последният Ви късмет за сезона, да подготвите най-хубавата почвата за растенията. Задайте си въпроса – Направих ли всички вероятни усъвършенствания на почвата? Не е ли прекомерно сбита? Не е нужно да подобря аерирането? Изпръхналата почва е постоянно по-добра от влажната. Добавянето на био тор, торф или компост е постоянно от изгода.

Грешка 4: Прекалено надълбоко засаждане.
Първите няколко сантиметра от почвата са много по-топли от по-долните. Ако се притеснявате, че почвата ви е прекомерно студена в дълбочина може да засадите корена на растението леко легнал, с цел да загърнете нужната част от стъблото, без да корена да доближи до огромна дълбочина. Може да положите мулчиращо фолио, няколко дни преди засяване, с цел да повишите с няколко градуса температурата на почвата.

Грешка 5: Оставяне на дълго стъбълце.
Добре е най-долните две листа да се заровят при засаждане. В следствие там ще се появят корени и ще засилят кореновата система

Грешка 6: Пренаторяване.
Трябва да внимавате да не прегорите новите растения с прекомерно доста тор, изключително в случай че употребявате изкуствени минерални торове. Внимавайте с предозирането. При био торовете предозирането е по-малко евентуално.

Грешка 7: Прекалено доста слънце.
Най-доброто време за засаждане е топлото и облачно време. Прекалено мощното слънце през май и началото на юни, ще сътвори мощен стрес за растенията и може да ги повреди. Хубаво е да можете да осигурите сянка за младите доматени растения най-малко за няколко часа денем.

Грешка 8:Пресушаване на доматите.
Ново засадените домати имат потребност от постоянно напояване, с цел да преодолеят напрежението от трансплантирането. Поливайте всекидневно по малко през първата седмица. Капково напояване е най-подходящи метод за напояване на доматите. Повече за методите за напояване на доматите

Грешка 9: Пренебрегване на вредителите.
Възможно е незабавно след засяването на открито да се появят гъсеници, които прегризват младите растения навръх равнището на почвата. Ако сте провели развой на акомодация на открито изцяло допустимо е да се появили и листни въшки. Преглеждайте доматите всяка заран и вземете нужните ограничения.

Грешка 10: Поставяне на поддържащи структури прекомерно късно.
Ако изчакате да поставите поддържащи структури, когато доматите към този момент имат потребност от тях ще сбъркате, тъй като може да нараните корените, до момента в който ги закрепвате в земята. Поставете ги седмица до две откакто се засадили разсада.

Инфо: ОпознайБългария

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР