Много горещо ще е времето у нас - днес, утре

...
Много горещо ще е времето у нас - днес, утре
Коментари Харесай

Екстремни жеги у нас до неделя, живакът минава 40 градуса


Много горещо ще е времето у нас - през днешния ден, на следващия ден и в неделя, като тогава се чака да са най-високите температури за този интервал. В неделя ще има места в низините, където температурите ще са малко над 40 градуса - в Дунавската низина, в Горнотракийската равнина, в регионите на Сандански и Петрич, сподели за Българска телеграфна агенция Христо Христов - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Той заяви, че тук-там в низините през днешния ден у нас ще има температури до 37-38 градуса - в западните региони на Дунавската низина, най-много около река Дунав. В цялата страна през днешния ден ще има високи температури и защото самата въздушна маса се затопля, то на следващия ден се чака температурите да са с 1-2 градуса още по-високи. Напълно е допустимо да има температури и от 40 градуса, като е допустимо към река Дунав температурите да са към 40 градуса, посочи Христов.

За през днешния ден Национален институт по метеорология и хидрология разгласи сигнален жълт код за горещо време в 20 области на страната.

За на следващия ден, 23 юли, от Национален институт по метеорология и хидрология издадоха оранжев код за горещо време в 14 области, а жълт код - в останалите 14 области на България.

В неделя, 24 юли се чака температурите да се покачат може би с 1 градус, или ще има температури от 40 градуса на повече места в страната. Най-вероятно е в неделя да има температури и от 41 градуса - в Сандански, Петрич, в Дунавската низина и в Горнотракийската равнина, предвижда Христо Христов. 

В София се чака температурите да доближат 34-35 градуса, а в неделя - 36 градуса

София е на 500-600 метра надморска височина и това оказва въздействие. Затова в столицата не са толкоз високи температурите. Утре е евентуално в София температурата да доближи 34-35 градуса, а в неделя се чакат и 36 градуса. И в столицата ще бъде много горещо през тези почивни дни, сподели синоптикът.

Христо Христов заяви, че в понеделник се чака да има едва намаляване на температурите - с 2-3 градуса, само че отново времето у нас ще остане горещо. " Не мога да кажа какъв брой ще се усети това намаляване на температурите от хората, тъй като слънцето в този момент е доста високо и грее мощно ", разясни метеорологът. 

От вторник-сряда още веднъж ще се покачват температурите у нас, като най-вероятно и тогава ще издаваме в Национален институт по метеорология и хидрология оранжев код за предизвестие за високи температури, сподели синоптикът.

По българското Черноморие не се чака да има толкоз високи температури

По нашето Черноморие температурите не са толкоз високи, защото има морски бриз и денем там ще има температури от 30-31 градуса, само че по обяд, като има вятър от морето, незабавно се усеща понижението на температурите. По крайбрежието ни температурите не стават толкоз високи, колкото са навътре в страната, само че и морето оказва въздействие върху тях, изясни Христо Христов. 

Той сподели, че въздействието на морето върху температурите се усеща до 40-50 километра от крайбрежието и даже в Малко Търново, което е на 40 километра, това въздействие се усеща. В Добрич също се усеща морското въздействие върху температурите. Ако го нямаше морето, в тези места щеше да е най-малко с няколко градуса по-висока температурата, посочи синоптикът. 

Кога са били измерени най-високите температури през юли у нас?

За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през 1916 година в Садово. Това е и най-високата температура в България, която е измерена, заяви Христо Христов. 

На 23 юли в Сандански, преди години, е била измерена температура от 43,6 градуса. На днешния ден в Сандански, още веднъж преди години, е имало температура от 42,6 градуса, а на 24 юли, също в предходни години, температурата е била 44,8 градуса. Това демонстрира, че сме надалеч от тези оптимални температури, които са били измерени преди години, само че времето ще е доста топло и горещо в околните дни, разяснява метеорологът. 

Имат ли връзка тези високи температури у нас с горещото време, което беше в Западна Европа?

Тази гореща вълна стартира от Западна Европа, мина през Централна Европа и в този момент идва към нашите географски ширини, сподели Христо Христов. Той изясни, че горещото време в Европа се дължи на топлите въздушни маси, идващи главно от юг - от Африка. Над Атлантическия океан имаше един бездънен циклон, който " изтласкваше " тези въздушни маси - от Африка до Англия, даже и до южните региони на Скандинавския полуостров, сподели синоптикът.  

Не може в този момент да се каже обаче, че това лято ще е по-топло и по-сухо, тъй като от него е минал единствено един месец, разяснява Христо Христов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР