Много години е угаждано. Не трябва да се угажда, а

...
Много години е угаждано. Не трябва да се угажда, а
Коментари Харесай

Вътев за земеделските протести: Претенциите са едно, фактите са друго, истината е съвсем различна

" Много години е угаждано. Не би трябвало да се угажда, а да се търсят резултати ".Земеделците, които през днешния ден стачкуват, бяха поканени на диалози, само че те отхвърлиха. Няма предпочитание за разговор, има предпочитание за митинг и оставка ".

Това разяснява министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в ефира на Нова телевизия.

Вътев добави, че борбата е делът на българското произвеждане да нарасне на пазара, само че за това би трябвало да имаме изключителна ориентировка към пазарната конкуренция.

,,Да имаме по-висока продуктивност, което да води до по-ниски себестойности ", продължи той.

,,Претенциите са едно, обстоятелствата са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно с всевъзможни числа. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, към 40% от свинското месо е импорт, към 90% от говеждото е импорт. Нашето произвеждане е прекомерно малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието действат извънредно директно с естествените закони``, разяснява министърът.

Земеделският министър изясни, че без поливане се реализират 400 кг царевица от декар, а с поливане 1600 кг.

,,Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лв., въпреки да няма такава цена, без поливане ще реализираме 400 лева, а с - 1600 лева, т.е. 4 пъти повече единствено с поливане. Това не се прави, тъй като всичко е разграбено през годините, в този момент започнахме да го възвръщаме. По сходен метод стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото``, изясни Вътев.

Вътев попита за какво толкоз доста от протестиращите са заложили в софтуерните карти на министерството под техен напън - желаят за селекционни животни 4 тона рандеман годишно от крава, в случай, че по всички правила селекционни животни от тази порода - черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация. И при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се подвига ставката, изясни още министърът.

" И тук към този момент би трябвало да търсим различен път на мисълта за тези митинги. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да очаквам да ми я изискат ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР