Много европейски държави и региони въвеждат мерки за намаляване на

...
Много европейски държави и региони въвеждат мерки за намаляване на
Коментари Харесай

Има ли връзка между замърсяването на въздуха и по-високата смъртност от COVID-19?

Много европейски страни и райони вкарват ограничения за понижаване на скоростта по пътищата през последната година, заяви, базирайки се на организация Блумбърг. През 2020 година, да вземем за пример, Испания смъкна скоростта по всички двулентови градски пътища до 30 км/ч  от сегашните 50 км/ч. Новата политика ще засегне 80% от улиците на Мадрид. Нидерландците следват испанците, като дават утвърждение за ограничаване до 30 км/ч във всички обитаеми места. Френската столица Париж, в която се кара до 30 км/ч в 60% от територията ѝ, организира публично разискване дали ограничаването да бъде въведено за целия град. От 2021 година в Брюксел има общо ограничаване на скоростта за моторните транспортни средства от 30 км/ч. По главните улици и булевардите се резервира опцията за придвижване с 50, 70 или 90 км/ч според от пътната маркировка. Новото предписание планува знаци за скоростта да се слагат единствено там, където е разрешено придвижване с над 30 км/ч, разясниха управляващите. Те прибавиха, че към местата със скупчване на хора позволената скорост ще бъде 20 км/ч.
Но освен по градските пътища ще се забавят колите. През септември 2020 година Англия започва пилотен план на три съществени автомагистрали, който понижава оптималната скорост на  някои сектори от 110 км/ч на малко над 90 км/ч , опит за вероятно събаряне на лимитите в цялата страна. Нидерландия даже отиде още по-далеч, въвеждайки ограничаване на скоростта от 100 км/ч на автомагистралите през март 2020 година Мерките обаче не са посрещнати с всеобщо утвърждение. В Испания бранители на водачите допускат, че новите правила могат да създадат пътищата по-малко безвредни, защото те ще изискват по-ниска скорост за колите даже когато изпреварват. Нидерландският министър председател Марк Рюте даже назова дейностите на личното си държавно управление днамали натискането на педала на автомагистралите “гнила стъпка ”.
 Конкретен образец за замърсяване на въздуха и по какъв начин се глобяват нарушавания даде общински консултант Конкретен образец за замърсяване на въздуха и по какъв начин се глобяват нарушавания даде общински консултант
" В доклада на кмета на Варна за осъществяване на програмата за запазване на околната среда за 2019г. е записано, че проблематичните месеци със з...
Поредица от фактори като сигурността и въздействието върху околната среда до момента извеждаха на напред във времето желанието за всеобщо закъснение на скоростта, само че коронавирусната рецесия е, може би, най-мощният катализатор. Много градове в Европа към този момент се концентрират върху шофирането и потреблението на пътищата по-внимателно, тъй като делът на градските пътувания с кола се е нараснал, защото хората се отхвърлят от публичния превоз заради боязън от заразяване. Общият брой пътувания от всевъзможен тип може да е понижен внезапно, да вземем за пример в Барселона, само че делът на пътуванията с кола тук-там се е удвоил от 27% на 52%. Повишаването на смъртността от произшествия е проблем, който поражда все по-голямо безпокойствие за страни като Испания. Между 2018 година и 2019 година смъртните случаи по улиците на испанските градове са се  нараснали с 6%.  Очакванията са свалянето на скоростта от 50 км/ч на 30 км/ч да понижи с пет пъти риска някой да загине при конфликт с кола. На някои места новият закон на Испания ще бъде даже по-строг, налагайки ограничаване от 20 км/ч за улици, които нямат ясно очертание сред пътното платно и тротоара.
Необходимостта от намаляване на замърсяването също се показва като съществена причина за намаляването на ограничаването на скоростта на автомагистралите. В Англия към 60% от популацията в този момент живее в региони с рискови равнища на азотен диоксид.  Азотните излъчвания в Нидерландия надвишават 4 пъти междинните в Европейския съюз (ЕС), което кара съдилищата в страната да принудят държавното управление да работи. Тези равнища могат да спаднат доста, в случай че колите се движат по-бавно, означават специалисти. Изследване на пътищата в Уелс откри, че спад на скоростта от 110 км/ч до 80 понижава замърсяването с до 47%. Разходът на гориво също може да бъде усъвършенстван даже посредством незначителни понижения. Европейската организация за околна среда откри, че в случай че ограничаването за скоростта на автомагистралата остане от 120 км/ч на 110 км/ч, може да се понижи разхода на гориво с сред 12 и 18%.
Спестяването на гориво беше една от главните аргументи за стягане на рестриктивните мерки по пътищата през 70-те години, когато петролната рецесия на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) провокира наложителни национални максимуми на скоростта в Обединеното кралство, Съединени американски щати и Европа. Но бързото каране стана още веднъж “модерно ”, а водачите стават още порискови, защото тапите понижават по време на рецесията COVID-19, което ги кара да настъпят педала. Настоящите ограничавания на скоростта ще оказват помощ и за облекчение на тежестта върху здравните системи, защото равнището на хоспитализации в лечебните заведения се покачва до тревожни равнища поради вируса.
Също по този начин има открита връзка сред замърсяването на въздуха от автомобила и по-високата  смъртност от . Според изследване на Европейското кардиологично общество неприятното качество на въздуха усилва риска от гибел от ковид с цели 15%. Град без коли желае кметът на Хайделберг Германският кмет Екарт Вюрцнер желае градът му Хайделберг да се почисти от замърсяващите коли, заяви в. “Ню Йорк таймс ”. Управата на градчето в Южна Германия дава на жителите си, които купуват електрически коли, бонус до 1000 евро. Те получават и още 1000 евро, в случай че слагат своя зарядна станция. Елколите обаче се намират на ниско място в листата с принадлежности, които Вюрцнер употребява, с цел да се опита да понижи въздействието на Хайделберг върху климата. Кметът, който има известност на пионер в екологичното градско обмисляне, към този момент купува рейсове, задвижвани с водород. Той построява също мрежа от велосипедни “супермагистрали ” до предградията и проектира кварталите по този начин, че да обезкуражи всички да употребяват транспортни средства и да насърчи ходенето.
 Пожарът в Катуница е изгасен, има ли замърсяване на въздуха Пожарът в Катуница е изгасен, има ли замърсяване на въздуха
До 4 часа сутринта е траяло доизгасяването на огнища от вчерашния пожар в предприятието за преправка на плодове в село Катуница. Т...
“Ако имате потребност от кола, използвайте споделено пътешестване. Ако живеете прекомерно надалеч и няма всеобщ превоз, тогава използвайте кола, само че единствено до гарата, а не до центъра ”, споделя Вюрцнер. Десетки градове в Европа, в това число Рим, Лондон и Париж, също възнамеряват да лимитират централния градски трафик до транспортни средства без излъчвания през идващото десетилетие. Някои градове като Стокхолм и Щутгарт към този момент не разрешават по-старите дизелови коли. Автомобилите с акумулаторни акумулатори не замърсяват въздуха, само че заемат тъкмо толкоз място, колкото бензиновите модели ”, споделя Вюрцнер. Той се оплаква, че Хайделберг към момента страда от тапи в пиковите часове, макар че единствено към 20% от жителите се придвижват с кола. Останалите се разхождат, карат колело или вземат електрическите рейсове, които се движат по тесните калдъръмени улички на остарелия квартал на града.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР