Много експерти се учудват на поведението на нашия президент и

...
Много експерти се учудват на поведението на нашия президент и
Коментари Харесай

Ген. Събев пред Дарик: Дълги години ще трябват, за да измием негативния имидж, който създаваме днес

" Много специалисти се учудват на държанието на нашия президент и министъра на защитата. Пропуснахме огромни шансове и мисля, че към момента има такива и би трябвало да се употребяват, в случай че фактически мислят държавнически за модернизирането на нашата войска ".Това съобщи в предаването " Кой приказва? " по Дарик радиоген. Съби Събев.

Той дефинира причините на Румен Радев като " смешни ".

" Причината е една доста неправилна приемливост към Русия, която сега е агресор. Тя води повече от година една нападателна война против Украйна, която, виждаме, получава доста необятна демократична поддръжка от доста страни, само че за жалост не от България. Очаква се да бъдем най-адекватни в обстановката, а ние вършим тъкмо противоположното ", разяснява още ген. Събев.

" Ние с тези смешни причини се злепоставяме дотам като съюзна страна от НАТО и Европейски Съюз, че този отрицателен имидж, който сътворяваме през днешния ден, ще би трябвало дълги години да го измиваме с тази политика, която води нашият президент ", безапелационен е още той.

Една мантра се е основала за заместващи качества, уточни още ген. Събев.

" Дори да успеем да сключим някакво съглашение за даване на 8-10 западни изтребителя като заместващи, в случай че сметнем какъв брой време ще е належащо за подготовка за употреба и поддържане, ще са нужни най-малко 8 до 10 месеца ", изясни специалистът.

Според него сме доста закъснели с тази идея за заместващи изтребители. " Това би трябвало да се мисли авансово, да се мисли стратегически. За страдание доста наши политици, които управляваха Министерството на защитата в последната година, демонстрират сериозен недостиг на стратегическо мислене. Не може от през днешния ден за на следващия ден да се вземат решение такива фундаментални въпроси ", съобщи ген. Събев.

Той увери, че ние няма да останем без въздушна защита с помощта на това, че членуваме в НАТО. " Не е огромна драма, драмата я докараха нашите политици в последната година, когато стана ясно, че изтребителите F-16, които сме поръчали, ще закъснеят. Още тогава трябваше да се задействат и да се мисли интензивно ", разяснява ген. Съби Събев.

По думите му не е ужасно, чеако останем без бойна авиация защитата ще бъде поета от авиацията на НАТО.

" Въпросът е, че трябваше доста по-рано да се намерения – да има проект Б. Такъв няма. Питам аз – по какъв начин ръководят тези наши министри? ", сподели още ген. Събев.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР