Много е задръстено, път за десет минути сега ми отнема

...
Много е задръстено, път за десет минути сега ми отнема
Коментари Харесай

Естонците правят всичко онлайн, освен брака и развода

" Много е задръстено, път за 10 минути в този момент ми лишава тридесет! " - с тези думи ме посреща собственичката на мястото, в което отсядам. В последните дни естонската столица Талин се готвеше да посрещне делегации от останалите държави-членки на Европейския съюз за може би най-ключовото събитие от председателството на Съвета на Европейски Съюз – Талинската цифрова среща (Tallinn Digital Summit). Тя се случва месеци преди управлението на Съвета да бъде поето от България.

Чувам много недоволства от трафика, само че дали поради размера (в Талин живеят към 400 000 души), или поради положителната организация (седмици по-рано управляващите са оповестили кои улици по кое време ще бъдат затворени), в петъчната заран тапи съвсем няма. Полицаите – високи, руси и усмихнати, умерено дават упътвания на британски език и поздравяват с " Добре пристигнал ".

" Хората бяха предизвестени и множеството от тях даже не се пробват да карат в центъра, в случай че не става въпрос за доста незабавна задача. Хората реагираха гъвкаво и градът е относително спокоен ", сподели за " Дневник " Пирет Симсон, консултант на кмета на Талин.

Таксиметровите водачи са удовлетворени: " Цял ден обикалям по този маршрут " (до центъра на председателството), споделя с усмивка Святослав, който, както всеки естонски руснак, е ходил на море в България и доста я харесва. Слънчев бряг, Варна, Бургас – това са асоциациите на тукашните руснаци, доста от които идват на плаж в България от десетилетия.

Естонците, занимаващи се с председателството обаче, нямат време да приказват за курорти. Напук на стандарта, че северните нации са студени и сбити, домакините ни приказват, приказват доста и най-вече по бизнес – за електронното ръководство, за дигитализацията на публичните услуги, за опциите на технологиите.

 Естонците вършат всичко онлайн, с изключение на брака и развода
© Александрина Гинкова

Анна Пиперал от държавната организация e-Estonia три пъти в границите на два дни изнася една и съща презентация за електронната еднаквост, обяснявайки на разнообразни групи кореспонденти преимуществата на естонската персонална карта. (С която можеш да управляваш банковата си сметка, да ползваш градския превоз, да се запишеш в библиотеката и какво ли още не.)

Демонстрирайки по какъв начин влиза в базата данни, където се намира персоналната ѝ информация, Анна демонстрира, че там е записано безусловно всичко за нея, даже регистрацията на домашния ѝ любим.

" Само аз виждам всичко това ", прецизира тя на фона на алюзиите с Големия брат. " Но когато желая някоя държавна работа да ми свърши работа, те могат да получат от тук нужната информация ". Така на нея ѝ се икономисва потребността

да носи наръч документи от гише на гише,

а макар че събраните на едно място данни наподобяват злокобно, всеки от политиците и държавните чиновници, с който приказвам, упорства, че по този начин е надалеч по-безопасно. Ако която и да е работа прегледа нещо в тях, индивидът незабавно получава уведомление, с цел да знае кой и какво е търсил за него.

" Имаше ли интернет и цифрови данни, когато Съветският съюз депортира десетки хиляди естонци в Сибир? Разбира се, че не. Не им е било мъчно да намерят хората. Няма огромна разлика дали информацията е на хартия, или е цифрова ", сподели през вчерашния ден пред " Дневник " президентът Керсти Калюлайд по този мотив.

" В Естония всичко се прави онлайн, с изключение на брака, развода и пазаруването на парцел ", майтапи се Юли Хио от министерството на външните работи, която показва пред медиите новата интерактивна " Карта на глобите на Европейски Съюз ". Картата обобщава икономическите ограничения, наложени от съюза на трети страни.

 Естонците вършат всичко онлайн, с изключение на брака и развода
© Александрина Гинкова

В понеделник в министерството се обади човек, който попита има ли наказания против Сингапур, тъй като обмисля да прави бизнес там. Това беше елементарен въпрос – няма. Но той след това попита и за Иран – какви наказания има против Техеран, кои области засягат – това е нещо, което хората би трябвало да могат да схванат бързо и елементарно, изяснява тя.

Държавните водачи и делегации обядват и приказват в ремонтираната за задачата някогашна електроцентрала, където е сниман " Сталкер " на Андрей Тарковски, Естония прави всичко допустимо да показва шампионата си в технологиите.

Сякаш иронично, безжичният интернет пада неколкократно.

Мрежата е FreeTheData, а паролата – 5thfreedom - отпратка към концепцията, че свободното придвижване на данни би трябвало да се трансформира в петата независимост на Европейски Съюз, по-късно на артикули, услуги, хора и капитали. За същата концепция българският еврокомисар Мария Габриел приказва по време на препитването си от Европейския парламент.

Със или без интернет, мястото ври и кипи - в едната зала се разискват е-документи, в коридора извън професор по киберсигурност приказва с публицисти. Експото, изнесено в обособена постройка, дава опция на учени и инженери да показват достиженията си – от силиконово 3D сърце до робот, който оказва помощ на аутистични деца да посочват и показват страсти (За тях ще четете в идващите дни в " Дневник " ). А на другия ден то ще е отворено и за необятната аудитория.

 Работа кипи на всички места.
© Александрина Гинкова

Работа кипи на всички места.

Над 300 публицисти са пристигнали да отразят събитието, споделят уредниците. Политици и представители на бизнеса виждат срещата като опция " да слагат Естония на картата " и да показват какво са постигнали в последните 26 години. Макар да е дребна и далечна, в този ден балтийската страна е сърцето на Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР