Много е вероятно и вие да сте от хората, които

...
Много е вероятно и вие да сте от хората, които
Коментари Харесай

„Вие сте от София, нали?“ Коя е Наталия, която събира лични данни по телефона

Много е евентуално и вие да сте от хората, които през последните седмици са получавали позвъняване от Наталия. Позвъняване от чужд номер. Жена се показва за Наталия. Твърди, че се обажда поради Ваша поръчка. Отричате за такава. Пита от София ли сте.

Събирането на персонални данни чрез телефонни позвънявания е остаряла скица, само че този път е още по-интересно, тъй като в нея взе участие телефонен бот, за което приказва гласа и държанието. Обажданията имат за цел да съберат данни за местоположението на хора посредством голям брой позвънявания. Гласът, представящ се за Наталия, убеждава евентуалните жертви да дадат информация за направена от тях покупка и след това задава въпрос за техния град на престояване.

Специалисти в региона на киберсигурността считат, че зад тази скица стоят колцентър и негов основател. Целта е основаване на база данни, която да съдържа информация за града, в който живеят притежателите на съответните телефонни номера. Обажданията нормално идват от български оператори

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) съобщи, че в случай че номерата, които получават позвъняванията, не са включени в нечия предпазена база данни и са инцидентно генерирани, не се нарушава законодателството. Специалистите в региона на IT сигурността и чиновниците от отдел киберпрестъпления на ГДБОП потвърдиха това мнение. Събирането на данни, които свързват телефонния номер и местоположението, не се смята за закононарушение, защото не са персонални данни.

Чрез обществените мрежи бяха изведени към 60 номера, от които беше направено позвъняване от Наталия. Телефоните, от които нормално се звъни, стартират с цифрите 0883 27 или 0884 33.

Този проблем беше коментиран от киберсигурностния специалист Явор Колев по Нова телевизия. Според него, тези позвънявания се реализират от чатбот, чиято цел е да събира дейни телефонни номера на потребителите в София с маркетингова цел. Могат да са от компания или политическа партия, изключително поради идните локални избори.

Експертът припомня, че не би трябвало да предоставяме никаква персонална информация при такива и сходни позвънявания. Като отговаряме с „ да “ вместо с „ ало “, не даваме единодушие за нищо характерно. Това е успокояващо, само че той акцентира, че с повишаването на изкуствения разсъдък ще забележим още сходни офанзиви.

Европол също предизвестява за това и акцентира, че хакерските атаки ще се усложнят в бъдеще, като Явор Колев акцентира тази точка.

Това не е единствената лъжлива акция за събиране на персонални данни, публикувана в последните дни. От френски номер беше изпратено SMS известие до мнозина в последните дни:

„ BgPost: Вашият пакет чака в нашия склад. Потвърдете адреса си и заплатете разноските за доставка, с цел да го получите “. В него имаше включен и линк към уеб страница, само че към този момент неактивен. Този уебсайт беше неприятно копие на формалния уебсайт на „ Български пощи “ и насочваше потребителите към форма, в която те трябваше независимо да попълнят персоналните си данни.

Анализ на домейна посредством domaintools.com сподели, че той е закупен от канадска компания на 17 юни. Хостингът на уеб страницата е ситуиран в Москва. На същия хостинг са ситуирани и други 20 уеб страницата със сходно предопределение. Този уеб страница към този момент е маркиран като машинация от профилираните уеб сайтове и търсачките, само че какъв брой хора са били излъгани – не е ясно. Българи в Австрия и Германия също получиха линк в SMS към локални копия на тази машинация на немски език.

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) и отделът за киберпрестъпления на ГДБОП приканиха жителите да не дават персоналните си данни на непознати и да бъдат деликатни, тъй като могат да станат жертва на измами.

Така посредством потребление на телефонни позвънявания и SMS известия, измамници пробват да съберат персонални данни от потребителите. Важно е да се резервира нерешителност и да се заобикалят шерването на персонални информации с непознати или съмнителни източници, с цел да се предотврати корист и нарушаване на персоналната сфера.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР