Много е вероятно да няма реален изход, дори и след

...
Много е вероятно да няма реален изход, дори и след
Коментари Харесай

Доц. Киселова за избора на председател: Един трябва да отстъпи

Много е евентуално да няма действителен излаз, даже и след отдръпването на Никола Минчев. Такова мнение изрази специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова по случай несполучливият избор на ръководител на Народното събрание 46-ият парламент в сряда. Първото пленарно съвещание продължава и в днешния ден, още веднъж с процедура по желание на ръководител. 

След неуспеха в сряда от от Демократична България ” предложиха ротационно председателство на Народното събрание. “Това, което Христо Иванов предложи е европейска процедура и тя не трябваше да бъде отхвърляна толкоз бързо. Това щеше да даде на Политическа партия опция да претендират първи да получат председателство на Народно събрание ”, разяснява доцент Киселова.

По думите й третата опция за излаз от обстановката е депутатите да се обединят към един претендент от по-малка по бройка парламентарна група.

Възможен и друг избор, който не е в прорез с Конституцията. “Ако гласуваме по този начин, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур - единствено “за ” или “против ”, то теоретично е допустимо да се гласоподава по този начин ”, разясни специалистът по конституционно право и изясни, че Конституцията е планувала, че на първо съвещание се избира ръководител, само че не е избран редът или процедурата, по която това се случва. “Това може да бъде очевидно или скрито, с електронната система, хартиени бюлетини или чоп даже ”, уточни доцент Киселова.

Ако и тогава вотът е несполучлив, доцент Киселова е безапелационна: “Един би трябвало да отстъпи! След като Политическа партия отстъпиха, в случай че правят отстъпка и ГЕРБ и се обединят към някой по-приемлив, може и да съумеят ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР