Много е важно вината при инциденти на спортни мероприятия, в

...
Много е важно вината при инциденти на спортни мероприятия, в
Коментари Харесай

Персонална вина при спортно хулиганство искат футболните клубове

Много е значимо виновността при произшествия на спортни мероприятия, в частност на футболни мачове, да бъде персонализирана, както и да бъдат ясно написани правата и отговорностите на стюардите, в случай че от тях ще се чака да обезпечават сигурността по време на футболни срещи. Това обявиха представителите на футболните клубове в Първа лига по време на среща, проведена от ръководителя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. На нея участва и спортния министър Красен Кралев, както и депутатите Димитър Лазаров (ГЕРБ), Боряна Георгиева (ВОЛЯ), Иван Ченчев (БСП), Христо Проданов (БСП), Севим Али (ДПС), заместник-министърът на Министерство на вътрешните работи Красимир Ципов, съветникът на министър Кралев – Гошо Гинчев, заместник-изпълнителният шеф на БФС Антон Попов и Благой Станчев като представител на Националното съдружие на общините в България.
Предлагани законодателни промени в сферата, които бяха дискутирани на срещата, включват още тъкмо дефиниране на термина " спортно безчинство ", повече пълномощия за Министерство на вътрешните работи при налагане възбрана за посещаване на спортни срещи и по-сериозни санкции при осъществяване на противообществена демонстрация по време на спортно мероприятие .
Според Кралев в бъдещия Закон за футболното безчинство е належащо да се направи разграничаване сред функционалностите и пълномощията на стюарди и защита. Спортният министър категорично уточни, че в действителност законът ще обгръща протичащото се на всички спортни мероприятия и по тази причина не е изключително уместно да се гледа на него като на мярка единствено срещу футболното безчинство.
Освен това, Кралев уточни, че би трябвало да има разграничение на условията за другите спортни прояви . По думите на министъра за персонализирането на посетителите на спортни мероприятия при достъпа до спортния обект има разнообразни подходи, като всеки от тях има позитивни и негативни страни. Той посочи, че това, което е допустимо на народен стадион " Васил Левски " и зала " Арена Армеец " да вземем за пример, е неприложимо в 90% от стадионите и спортните зали в страната.
" Вариантът с персонализирането на билетите е процедура в редица европейски страни. При него обаче би трябвало да бъде позволено да се издават повече билети, в случай че обещано лице показа няколко документа за идентичност или да се издават повече билети на едно физическо лице, което действително да носи отговорност за останалите влезнали на мероприятието. Въвеждането на този вид изисква при влизането в спортния обект да бъде удостоверено надеждно самоличността на влизащия с поименен билет ", сподели Красен Кралев.
Министърът разгласи, че дружно с управлението на Националния стадион " Васил Левски " е направено обширно изследване на разновидността със сканирането или прочитането на персонална карта или паспорт на входа с таблет с вграден читател. Този вид обаче изисква време, належащо за сканирането на персоналните документи и е използван единствено на уреди, които имат голям брой входове.
Изпълнителният шеф на " Лудогорец " Ангел Петричев показа, че в техния клуб към този момент има въведена персонализация на билетите, само че тя е единствено при закупуването им, само че не и при влизането на стадиона. Той призна, че за момента тази персонализация има единствено превантивна функционалност. Изпълнителният шеф на " Левски " Красимир Иванов пък посочи, че 30-40% от билетите се закупуват в последния миг, което също би основало компликации за метода на тяхната персонализация.
По време на полемиката бе взето решение специалистите на Народното събрание да приготвят в най-кратък период заключителен вид на препоръчаните промени, които да бъдат изпратени за мнение на футболните клубове и БФС. Целта е Законът за изменение и допълнение на Закон за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия да влезе за гласоподаване в Парламента още преди старта на новото състезание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР