Много е важно това, което правим в сферата на дигиталните

...
Много е важно това, което правим в сферата на дигиталните
Коментари Харесай

Борисов: От живота съм научил, че каквото видиш в американските сериали, след 3-4 г. е факт

Много е значимо това, което вършим в областта на цифровите технологии, основната мисловна активност за ръководството на машината да остане у индивида.

Тази теза разви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на Дигиталната асамблея, която бе провежда от Европейската комисия и Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз през днешния ден в София. Във форума взе присъединяване и българският еврокомисар по цифровата стопанска система Мария Габриел.

" Ние желаеме да сложим индивида в центъра и колкото повече развиваме технологиите, а всички гледаме непрестанно сериали, в които виждаме машините до какви равнища доближават. Нещо, което съм научил от живота, че това, което видиш в американските сериали, след 3-4 години става факт ", уточни министър председателят Борисов.

Той сподели, че въпреки всичко ще има специалности, които ще изчезнат, по тази причина ще е належащо нещо, което държавното управление е почнало да прави интензивно - образованието. 

" Вече желаеме от 3 клас децата да стартират да програмират, да работят, да има wi-fi във всяко учебно заведение. Не първо у дома да се научават да работят с компютрите ", съобщи Борисов.

Според него обаче, " когато приказваме за толкоз вложения в образованието, толкоз развиване на технологиите, толкоз пари, които ще се вкарат там, незабавно идва другото, което е не по-малко значимо - киберсигурността ".

" Съвсем на други равнища ще минат заканите, които ще дойдат. Ако хакнеш една система, напълно ръководена от машина, могат да падат самолети, могат да се удрят влакове, могат куп пакости да се създадат в метрото ", уточни министър председателят.

Той даде образец, че България е била една от първите в света, в които хакерите са се научили да източват кредитните карти.

Министър-председателят на няколко пъти се обърна към своите сътрудници от Западните Балкани. Борисов прикани останалите водачи в района " да потвърдим на света, по този начин както Джон Атанасов ", че можем да сме водачи в цифровата сфера.

" Имаме силите, имаме опциите, имаме и вложенията. Имаме и добър комисар. Когато кажем Габриел, може сътрудниците в Европейския парламент да си помислят, че си французойка. Ние по тази причина те назоваваме Неделчева, с цел да се знае, че си пристигнала от България там ", съобщи той.

Премиерът акцентира още, че е доста значимо Балканите да бъдат единни, защото имат рядък късмет да покажат на света капацитета си. Според него не можем да надминем останалите страни във въоръжаването, нито в производството на коли, само че цифровото пространство е непокътнато за нас, защото " мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са доста положителни ". 

" Към сътрудниците от Западните Балкани: автомагистралите се строят, през днешния ден министрите са подписвали сходни съглашения. Сега на 4-ти юли в Солун ще съберем отново Румъния, Гърция, Сърбия и България. Оттам, дружно ще дойдем на 5-и на срещата с китайския министър председател ", съобщи Бойко Борисов.

Той ги прикани още, редом със всички автомагистрали и жп линии, " да се възползваме и да опънем оптичните кабели, с цел да подготвим цифровата инфраструктура. Не по-късно да копаем по два пъти, типично по български ". 

Борисов сподели още, че е доста е значимо да падне роумингът, тъй като това е потребно за бизнеса, " а и за всеки елементарен човек, никой не обича да му бъркат в джоба ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР