Много е важно какво ще бъде политическото позициониране на новата

...
Много е важно какво ще бъде политическото позициониране на новата
Коментари Харесай

Димитър Ганев пред Dir.bg: Петков и Василев имат дясна легитимация, но не затварят лявата врата

Много е значимо какво ще бъде политическото позициониране на новата групировка на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Те по-скоро бягат от идеологическото позициониране, само че ще късат най-вече електорат, както от Демократична България, по този начин и от Има Такъв Народ, както и от останалите. При ГЕРБ вредата ще е най-малка, предвижда в изявление за Dir.bg социологът Димитър Ганев. Според него Кирил Петков и Асен Василев желаят да запазят политическия капитал, който са набрали в служебното държавно управление още на тези избори, тъй като на идващите към този момент може да не помнят имената им.

- Изненади имаше ли за Вас в днешния ден на промяна на едно служебно държавно управление с друго, в което единствено трима не са същите министри?

- Няма по какъв начин да ни изненада днешният ден, тъй като за новия план на Петков и Василев се приказва към този момент няколко седмици. И в тези седмици нито Петков, нито Василев опровергаваха тези клюки. Напротив, те оставяха доста необятно отворена врата, че ще се явяват на идните избори. И най-нормалното нещо беше да не попадат в новия длъжностен кабинет, тъй като най-малкото един министър, с цел да прави акция за избори, би трябвало да излезе в отпуск. Какъв министър ще си за два месеца, в случай че в половината време си в отпуск! Така че това беше изцяло обикновено.

Ако има някаква въпросителна, тя беше обвързвана с това дали просветителният министър Денков ще се причисли към самодейността, откакто беше дадена такава поръчка през вчерашния ден от него, че ще поддържа тази групировка. Но по всичко проличава, че той ще остане част от служебния кабинет, т.е., няма да е толкоз мощно зает в тази групировка, колкото са Петков и Василев

- Имаше напрежение към още един-двама от министрите, само че те резервираха постовете си.

- Имаше напрежение в доста ресори в тези четири месеца, само че в случай че президентът Радев беше направил по-сериозна рокада, имам поради по-сериозни кадрови промени, примерно, те да бяха пет-шест и повече даже, това щеше да бъде фактическо самопризнание на Радев за кадрови неуспех на този му първи кабинет.

- Завъртя се интригата към регистрацията, която би трябвало да употребява бъдещата групировка на Петков и Василев, тъй като е ясно, че тя няма време за всичко от нулата, завъртяха се имената на Екогласност, ВОЛТ, МИР, това може ли да спъне имиджа на неродената партия, тези предложения за регистрацията?

- Това е евентуален риск, който аз не бих преувеличавал. Ясно беше, че те не могат да записват нова политическа групировка, тъй като нямаха време. За тях да записват нова политическа групировка, означаваше да не вземат участие в тези избори. А в тази ситуация със своите дейности през последните няколко месеца те съумяха да натрупат известност, известност и някаква форма на политически капитал. Ако не бяха скочили на тези избори, то тогава идващите избори можеха да бъдат след години. След години към този момент може никой да не помни имената нито на Кирил Петков, нито на Асен Василев, изключително поради динамичната политическа обстановка в България.

И в тази ситуация те вършат нещо, което са правили преди тях значително хора. Симеон Сакскобургготски взе съвсем цялостно болшинство през 2001 година с непозната регистрация. Това не съм видял да му попречи по някакъв метод да получи висок резултат. Да, може да има някаква имиджова вреда от наличието на партия, която ще има история преди този момент, с някакви политически позиции и прочие, само че не считам, че това ще бъде водещо.

- Къде ще се нареждат, съгласно Вас?

- Ключово ще бъде тяхното позициониране. Те споделиха, че десни ограничения могат да доведат до леви цели. Те по-скоро бягат от това да се нареждат идеологически. Те споделят - по-скоро честни хора, а не ляво или дясно, като тяхната концепция в тази ситуация, недвусмислено, е да не затварят вратата нито към лявото, нито към дясното пространство. Политическата логичност е налице - в лявото пространство те имат почитатели, заради институционалната им легитимация от президента Радев, който ги назначи в служебното държавно управление и част от левите от симпатизанти гледат със благосклонност на Петков и Василев.

Те двамата желаят да си запазят този политически капитал, който са набрали. И второто е към така наречен градска десница, несъмнено, в която те по формулировка участват поради околните си връзки с Демократична България, тъй като Кирил Петков е основател на " Да, България " и част от управлението в самото начало на групировката през 2017 година Освен това демократичната общественост ясно ги припозна като свои още в хода на работата им като служебни министри. Освен това самият Христо Иванов от парламентарната естрада сложи като условие към " ИТН " те да продължат като министри в идващ постоянен кабинет. Така че, дясната легитимация я имат, просто не желаят да затварят и лявата врата.

- Но кой ще калкулира по-големите вреди - десницата или левицата, Демократична България или Българска социалистическа партия?

- Формацията към Петков-Василев ще къса електорат, както от Демократична България, по този начин и от Има Такъв Народ. Част от симпатизантите на Манолова също ще припознаят някогашните служебни министри. В по-малка степен, само че и Българска социалистическа партия ще загуби. При ГЕРБ вредата ще е най-малка. Привържениците на партията на Борисов още от ден първи са припознали Петков и Василев като съперници, бидейки в служебния кабинет на Радев.

- Дали ще придърпат предпочитано такива гласоподаватели, които не гласоподават, или наложително ще вземат нечии други и ще пренаредят мозайката в Народното събрание?

- Да, несъмнено, че ще вземат и такива, които не са дали своят вот на последните избори. Но по-големият % от тяхната поддръжка ще пристигна по-скоро от хора, които са дали своят вот на последните два избора през април и през юли.

- Вървим ли към модела на фурора, който направи Национална движение „Симеон Втори" и Симеон Сакскобургготски?

- Не, фурорът Национална движение „Симеон Втори" и Саксобургготски през 2001 година взе два милиона гласа. Проектът Петков-Василев ще е прекомерно надалеч от сходни стойности. Малко евентуално е в идващите години изобщо да забележим сходен феномен вид Сакскобургготски или Борисов от 2009. Струва ми се, че последователно се учим, че няма да пристигна спасителят и да ни оправи. Месианството губи почва лека-полека.

- Дали ще се изстреля толкоз напред, или ще е следващата нова групировка?

- Това следва да забележим по какъв начин те ще нареждат политически, какви хора ще бъдат към тях, какви ще бъдат главните техни послания - по тези неща българите ще преценяват до каква степен да се доверят на тази групировка. Затова споделям - чакат ни още два месеца на дейна предизборна акция - един месец публична, един месец преди този момент неофициална. Именно това време ще бъде основно за тези субекти.

- Румен Радев може ли да загуби от наличието на този план, който ще бъде с щампата " президентската партия "? Или пък ще калкулира позитиви от тяхното присъединяване в политиката?

- Ето по тази причина неслучайно споделих - доста е значимо политическото позициониране. А точно - ще бъде ли възприета тази партия като президентска партия? И ще бъде ли легитимирана от президента или от хора от президентската администрация, или ще има известна отдалеченост сред президента и техния план. Какво имам поради - от Българска социалистическа партия се чуват гласове в посока на ясно разграничаване или най-малко президентът да си дефинира отношението по отношение на групировката към Петков и Василев.

Защото, в последна сметка за Българска социалистическа партия е значимо да не се получава легитимация от президента към тази групировка, тъй като това може да накара част от гласоподавателите на Българска социалистическа партия да мигрират към групировката на двамата министри. В противоположен случай, в случай че това е партия, която наподобява по-скоро не като президентски план, а дори е на отдалеченост от президента, това няма да навреди в такава степен на Българска социалистическа партия. Затова споделям, политическото позициониране оттук-нататък ще бъде основно.

- Но президентът постоянно може да каже - ето, разграничих се от тях, те си потеглят по техния път. Въпросът е дали ще му повярват социалистите, че това е по този начин.

- Отношенията сред Радев и Българска социалистическа партия по всичко проличава, че са комплицирани. В управлението на Българска социалистическа партия добре си дават сметка, че тези избори, бидейки " 2 в 1 ", то Радев може да играе ролята на локомотив на Българска социалистическа партия за техния резултат на парламентарните избори, тъй като без подозрение най-вече хора свързват президента с алените. Но в случай че има партия, която е подкрепена под някаква форма от президента, то тогава Българска социалистическа партия остава в една нежелана роля, в която този локомотив, за който приказваме, този известен техен претендент за президент няма да изиграе този резултат за Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия не може да спре другите партии да поддържат Радев. Но това, което може да изиска, е президентът да не легитимира избрана партия като президентска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР