Много е важно да престанем с негативното говорене, защото това

...
Много е важно да престанем с негативното говорене, защото това
Коментари Харесай

Доц. Георги Бърдаров: Много е важно да престанем с негативното говорене, защото това дава лош сигнал към младите хора

„ Много е значимо да престанем с отрицателното говорене, тъй като това дава неприятен сигнал към младежите. България е преди всичко в света по обща смъртност, само че все пак аз съм оптимист. Процесите не се схващат в дълбочина, тъй като се гледа единствено моментната картина. Демографската обстановка е тежка, само че сигурно има излаз и съм уверен, че ще можем да обърнем отрицателната наклонност. “ Това съобщи писателят и демограф доцент Георги Бърдаров.

По думите му решаването на демографската рецесия няма да стане единствено с вложения в Северозападна България, само че такива трябват и в Северна Централна България, Южните Родопи, Странджа-Сакар и други

Много е значимо да престанем с отрицателното говорене

Доц. Бърдаров отчетече, че за 2023 година имаме позитивен машинален приръст, както и повишение на коефицента на плодовитост с близо 1,8%, което ни слага на трето място в Европейски Съюз.

„ Много е значимо да престанем с отрицателното говорене, тъй като това дава неприятен сигнал към младежите. В последна сметка кой ще остане да ражда деца, когато непрекъснато приказваме какъв брой е безнадеждно в България?! Трябва да променим реториката си, предложи демографът.Той добави още, че българите сега сме безпределно разединени, давайки образец, че не можем да се зарадваме на триумфите на такива известни наши сънародници като Георги Господинов, Григор Димитров и Нургюл Салимова. “

„ Задължително е да се обединим и да дадем обръщение на младите, че има смисъл. В никакъв случай не сме най-изостаналите, просто би трябвало да дадем позитивно обръщение на младите. Защото новите водачи и визионери ще дойдат точно от младежите на България “,  приключи доцент Бърдаров.

„ Има риск да се повтори Виденовата демографска рецесия, в случай че страната продължава да се държи несъответстващо към младите фамилии. За това алармирадоц. Алексей Пампоров, социолог в Българска академия на науките, напомня SafeNews.

Източник: NOVA NEWS

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР