Много е важно да обясняваме коректно и конкретно на гражданите

...
Много е важно да обясняваме коректно и конкретно на гражданите
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Трябва да има компенсации за домакинствата заради високите цени

Много е значимо да обясняваме правилно и съответно на жителите какво се случва. По отношение на Плана за възобновяване, в края на август ние подадохме първото искане за заплащане. То е на база на към този момент осъществени промени и няколко стартирали капиталови плана. От Европейската комисия се чака да оцени това наше искане за приемане на пари през есента.

Това съобщи Атанас Пеканов, длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските средства пред NOVA NEWS.

Според него в областта на енергетиката има промени, които преди година от страна на Европейската комисия са изглеждали доста положителни.

„ Но предвид на настоящата енергийна обстановка, би трябвало да бъдат преосмислени по този начин, че да дават отговор на краткосрочните проблеми. Това, което е значимо в този момент, е България да се бори в Европейския съюз, когато се вършат полемиките за спомагателни средства. В това отношение нормално съумяваме да стигнем до усвояемост на 98-99% от сумите ", акцентира Пеканов.

„ Законопроектите от изпълнителната власт са готови. Това е верният метод. Минават през публични съвещания и през Министерския съвет, след което депутатите имат отговорността да ги приемат”, сподели още вицепремиерът.

По думите му инфлацията е стряскаща в цяла Европа.

„ В България тя е по-висока, в сравнение с в Еврозоната и в Европейския съюз. Подкрепям това да има обезщетения за семействата, които страдат от загуба на действителна покупателна дарба. Това обаче би трябвало да се случва таргетирано. Трябва да се оказва помощ на тези семейства, които са в най-голяма потребност ", счита Пеканов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР