Много е важно да не допуснем пандемията да доведе до

...
Много е важно да не допуснем пандемията да доведе до
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Много е важно да не допуснем пандемията да доведе до нови разделения в ЕС

Много е значимо да не допуснем пандемията да докара до още по-голямо задълбочаване на съществуващите разлики в икономическото развиване на страните или нови разделения в Европейски Съюз, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на, която взе участие във виртуалната полемика "Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз и къде е България ", проведена от ПанЕвропа България и Фондация "Конрад Аденауер " в партньорство с посолството на Германия.

Тази рецесия сподели, че нито една стопанска система не е в положение да се оправи сама, означи Захариева и добави, че нашите стопански системи са толкоз свързани, че даже в страните, които не са приели строги ограничения, спадът в Брутният вътрешен продукт е бил колкото междинния за останалите страни. Надявам се дружно, с мъдрост и взаимни отстъпки, в действителност да имаме бюджет и нов инструмент за нашите стопански системи колкото е допустимо по-бързо, акцентира тя.

В актуалната обстановка, с изключение на да продължим битката с последствията от COVID-19, би трябвало да се фокусираме и върху възобновяване на нашите стопански системи, уточни Захариева.

Тя означи, че сме изправени пред историческо предизвикателство и поздрави за целите немското председателство.

Очакванията към немското председателство са огромни, уточни външният ни министър и съобщи поддръжката на България. Зелената договорка и цифровата промяна са един от главните цели на немското председателство, напомни Захариева и сподели, че в този момент договарянията по зелената договорка ще бъдат още по-трудни в обстановката на COVID-19 и икономическа рецесия. Ние поддържаме задачите, само че сме загрижени, че без съответни обезщетителни механизми за енергийния преход за страните, подвластни от въглища, рискуваме да изострим негативните въздействия от рецесията, предизвести тя. Готови сме да работим по фонд за обективен преход към зелената договорка и се надявам да реализираме единодушие, заявява външният ни министър.

Тя разяснява още, че цифрово самостоятелна Европа значи мощна Европа. Твърдо имам вяра, че е нужен европейски съгласуван метод по въпросите за построяването на 5G технологията, означи Захариева. Външният министър изрази удовлетворение, че Западните Балкани ще бъдат още веднъж на фокус. За нас е значимо да стартират договаряния, ние постоянно сме ги подкрепяли, само че чакаме да забележим в преговорната рамка и фокус върху добросъседските връзки като водоравен аршин в подтекста на разширението, означи тя. Посланикът на Германия Кристоф Айхорн показа целите на немското председателство, мотото на което е "Заедно за възобновяване на Европа ".

Те са съгласуване на напъните на Европейски Съюз за превъзмогване на пандемията от COVID-19, икономическо възобновяване, привършване на договарянията за бъдещите връзки с Англия, прогрес в зелената и цифровата промяна на Европейски Съюз, усилване на европейската взаимност, миграционната политика, акцент върху върховенството на закона, връзките с други страни, в това число поддръжка за Западните Балкани, партньорство с Африка и единна позиция за Китай, усилване на потенциала на Европейски Съюз да работи на световно равнище. Посланик Айхорн осведоми и че ще бъде основан артпроект от Олафур Елиасон, който цели да окуражи младежите да вземат участие в полемиките за бъдещето на Европа и нашата планета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР