Много е важно България да помогне в хода на интеграционните

...
Много е важно България да помогне в хода на интеграционните
Коментари Харесай

Заев: На 23 ноември България и Македония подписват още 10 договора


Много е значимо България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в Европейски Съюз и НАТО. Това съобщи министър председателят на Република Македония Зоран Заев.

„ Договорът за добросъседство е сериозен образец на водачество. В България имаше съществени рецензии и диспути. В Македония имаше може би още повече рецензии. Но и аз, и вашият министър председател, имаме вяра, че това ще донесе 100 пъти повече вероятности за двата народа, в сравнение с каквито и да било загуби. Времето ще покаже дали ще изгубим нещо “, сподели македонският министър председател. Той взе присъединяване в кръгла маса „ Балкани “. Тя е проведена от Институт за политика и се организира в гр. Струмица, Македония. Заев изнесе лекция на тематика "Добросъседство и общи хоризонти".

Зоран Заев съобщи, че Договорът за добросъседство ще бъде утвърден до края на годината. Разговорите сред двете страни ще продължат идната седмица в гр. Струмица, на 23-ти ноември. Правителствата на Македония и България ще обсъдят тематики от „ съвместен интерес “ и за „ добросъседските връзки “. „ На 23-ти ще подпишем нови 10 контракта. Всички те са свързани с изгоди и за двата народа и са в областта на образованието, туризма, бизнеса, просвета и други “, добави той.

Според македонския министър председател е доста значимо България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в Европейски Съюз и НАТО. Той прикани още всички да работим дружно за по-висок стандарт на живот на Балканите.

По отношение на историческите въпроси Заев помоли да бъдат прекъснати всевъзможни различия и разделяне. „ Много е значимо бъдещите генерации да се отърсят от предразсъдъците на предишното. Нека оставим историците да спорят и да потвърждават. Един живот имаме, а от нас зависи по какъв начин ще го живеем “, сподели още той.

Зоран Заев разяснява и настоящите политически процеси в България. „ Аз съм другар на България, нашият народ е другар на българския народ. Много постоянно, ние политиците, не виждаме това, защото сме фокусирани в проблематични обстановки от всекидневието. Пример е настоящият политически миг във вашата страна – случилото се в Народното събрание. То се е случило в този момент, само че след три дни или два месеца, то ще бъде забравено. Много е значимо да виждаме вероятностите. Властта има най-голямата отговорност, само че опозицията има отговорност да бъде градивна и сериозна, когато се постанова “, добави той.

Кръгла маса "Балкани" се организира през днешния ден в гр. Струмица, Македония. Участие взеха още Коста Яневски, кмет на Струмица, Моника Панайотова, зам.-министър за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 и Боян Маричич, консултант на Зоран Заев по европейските въпроси. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР