“Много е важна философията на промените в главата за съдебната

...
“Много е важна философията на промените в главата за съдебната
Коментари Харесай

Никола Минчев: Много е важна философията на промените в главата за съдебната власт

“Много е значима философията на измененията в главата за правосъдната власт.Гласуването на измененията в Конституцията не събра нужните 180 гласа, което беше предстоящо.Това сподели зам.-председателят на Народното събрание от ПП-ДБ  Никола Минчев в ефира на bTV.

 Процедурата продължава по „ бавната писта “

„ След два месеца още веднъж ще бъде подложен за гласоподаване законопроектът, когато и 160 депутати ще са задоволителни, с цел да бъде признат на първо гласоподаване. Това, което се случи през днешния ден, беше предстоящо “, добави той.

Много е значима философията на измененията

„ Дебатът беше дълъг и мина най-вече в градивен звук. Промените в правосъдната власт са това, за което се приказва от дълго време и ние водим обществен спор. Промените, които сме предложили са решителни. Това, в което се целим, е, че с препоръчаните промени да установим независимостта на съда и самостоятелност и отчетност на прокуратурата. Ще вземем поради мненията, които са постъпили в Конституционната комисия и мнението на Венецианската комисия “, акцентира Минчев.

 В това ръководещо болшинство има сътрудници

„ Чух възражения във връзка с част към министрите, не ги намирам за основателни. За да има промяна на министъра след ротацията, би трябвало да има единодушие от всички страни, както и от Николай Денков и Мария Габриел, които са ротационни министър председатели. Не съм склонен с тезата за ниско качество на работата на един министър. Не е наложително той да е в обществените мрежи или пред обективите, с цел да се каже, че той работи добре “, акцентира Никола Минчев.

Според него значимото е да си правят работата

 „ Логично е зад едно държавно управление да стои болшинство. Ако то се загуби, държавното управление пада. Вече го видяхме “.

Както Safenews писа, депутатите не одобриха измененията в Конституцията.161 народни представители поддържаха измененията в Конституцията, 57 бяха срещу. Затова идващото първо четене ще бъде най-рано след 2 месеца.

Щом планът не събира три четвърти от гласовете на депутатите се счита, че не е признат

Но пък, когато получи поддръжката на две трети от тях, както е в съответния случай, се дава късмет на плана да се движи по така наречен мудна писта. Това значи, че най-рано след два месеца и най-късно след пет ще следва ново разискване.

По време на дебата, който продължи над седем часа, се чуха доста уверения, че това време ще бъде употребявано за корекции във импортираните текстове.

Сред главните измененията са ограничение пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура. Освен това се планува повишение на независимостта на правосъдния Инспекторат.

Новите текстове засягат настоящия Висш съдебен съвет посредством обособяване от него на Прокурорски съвет с болшинство от членове, избирани от Народното събрание. Промени има във образуването и пълномощията на служебните държавни управления.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР