Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ,

...
Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ,
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев: Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ

Много е обезпокоително това, което се случва в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата от 4 в Украйна. Това сподели за бТВ специалистът по сигурност на АЕЦ проф. Георги Касчиев, откакто през нощта там избухна пожар.

Той изясни, че в случай че украинците бъдат притиснати, може да отговорят с удари по съветски атомни електроцентрали по границата.

Касчиев добави, че в случай че се задълбочи разрезът с Русия, можем да пострадаме стопански, само че и АЕЦ „ Козлодуй “ може да няма по какъв начин да довърши планиран ремонт, тъй като аварийни елементи се доставят от Русия.

„ Представете си, в случай че се повредят електропроводите, които излизат от централата, в случай че са взривят, централата остава без захранвана, би трябвало да разчита на спешни генератори, които не могат да работят дълго време, само че има доста сюжети и ограничения не може да се плануват “, сподели проф. Георги Касчиев

Проф. Касчиев изясни, че тази атомна централа е доста значима за Украйна, защото има 6 реактора.

Блоковете в АЕЦ „ Запорожие “ са вид ВВЕР, като подсилената им структурата включва тонове бетон и стомана точно за енергоблоковете да са допустимо най-добре предпазени при всякаква обстановка.

„ Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, в случай че я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва нуклеарна централа е обезпокоително, дали е шантаж, или деяние на полевите командири, не може да се каже. “, добави проф. Георги Касчиев.

„ Това е втори сходен случай, първият е от войната в Югославия, сред Словения и Хърватия има една централа с един реактор. Тогава сърбите направиха провокация, прелетяха изтребители над централата, това изправи на нокти света, централата беше спряна и нямаше закани “, разяснява проф. Георги Касчиев.

Украинците имат опция да отвърнат и да нанесат удари по съветски централи, което нека не се случи, съобщи Касчиев.

„ На към 100 км от границата с Украйна има съветска централа с 4 реактора от вида на тези в Чернобил. Украинците имат ракетни отделения и могат при в случай че ако са притиснати, може да нападат. Газта у нас има малко значение при производството на електрическа енергия, в случай че се стигне до това - ще бъдат наранени огромни промишлени предприятия, като стъкларски, металургични, както и някои топлофикации. Главно наранени ще са огромните потребители “, съобщи проф. Георги Касчиев.

„ АЕЦ „ Козлодуй “ има нуклеарно гориво, само че аварийните чати се доставят от Русия в случай че не се доставят някои чати, няма по какъв начин да се пуснат мощности, а следва и ремонт. Ако се стигне до цялостен прорез с русия, ще имаме и проблеми освен ние “, сподели проф. Георги Касчиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР